Yrttien kasvatus – näillä vinkeillä onnistut

Yrttien kasvatus on helppoa. Näillä kahdella vinkillä onnistut kasvattamaan myös kaupan yrteistä koko kesän kestävän yrttipuskan.

Kuva on täynnä tuoreita basilikanlehtiä

Parvekkeella tai terassilla tuoksuva yrttitarha on jokaisen kotikokin unelma. Tuoreita yrttejä on saatavana koko kesän. Kokosin tähän postaukseen kahden tärkeimmän asian lisäksi nipun muita huomioita, jotka muistamalla yrttien kasvattaminen on jos ei takuuvarmaa niin ainakin todella paljon helpompaa.

Näin onnistut yrttien kasvattamisessa

Jos ostat valmiin taimen tai haluat istuttaa kaupasta ostamasi ruukkuyrtin, muista aina tarkistaa, että juuret ovat kunnossa. Hyvinvoivat juuret ovat vaaleita (ks. kuva alla). Ja vain hyvinvoivilla juurilla kasvi saa imettyä itselleen vettä ja ravinteita.

Kurkista siis yrttiruukun pohjalle: näkyykö vaaleita, hyvinvoivia juuria? Taimena puutarhamyymälästä tai torilta ostamasi ruukun pohjassa olevista rei’istä kurkistaa yleensä vaaleat juuret. Taimeksi kasvatettuista kasveista pidetään usein hyvää huolta.

Kaupan ruukkuyrtit ovat tietysti vähemmällä hoidolla, koska niiden ensisijainen tarkoitus on antaa iloa vain hetki. Silti ruukkuyrtit lähtevät kasvamaan usein hyvin. Ja jos ei lähde, menetys ei ole kovin suuri. Jos aikomuksenasi on istuttaa kaupan yrtti, valitse siis hyvinvoiva yrtti, jolla on vielä vaaleat juuret (joudut tiirailemaan juuria pussin läpi) ja istuta yrtti mahdollisimman pian.

Kun olet valinnut hyvinvoivan taimen, on istuttamisen aika. Tiedän, että basilika näyttää ihanalta tomaattimurskapurkissa ja lakoava timjami on houkuttelevaa istuttaa pieneen kenkään. Mutta jos haluat kasvin voivan hyvin ja tuottavan satoa, istuta yrtit isoihin ruukkuihin.

Isossa ruukussa juurilla on tilaa kasvaa ja vahvistua. Ja kun multatilaa on enemmän, pääsee tarhurikin vähemmällä – isoja ruukkuja tarvitsee kastella vähemmän. Hyvä muistisääntö on, että ruukun on hyvä olla ainakin kolme kertaa leveämpi kuin taimen juuripaakun. Silloin yrteillä on tilaa kasvaa ja kukoistaa. Reikä ruukun pohjassa helpottaa kastelua, kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Multana käytän usein lannoitetun turpeen (puutarhaturve) ja tavallisen puutarhamullan sekoitusta, mutta kumpi tahansa sopii yrteille myös yksinänsä.

Näillä kahdella helpolla kikalla yrtit voivat varmasti paremmin. Kunhan muistat antaa vettä, yrteille sopivaa (luomu)lannoitetta ja sitä kuuluisaa rakkautta.

Jos kasvatat tomaatteja, muistathan katsoa tomaatin kasvatuksen parhaat vinkit:

Muistathan seurata Kokkipottia myös Instagramissa!