Valkopapu-tillitahna
Istanbulin ruokatarjonta toi monta uutta ideaa ja ajatusta kotikeittiöön. Valkopapu-tillitahna on niistä ensimmäinen; se jäi mieleen vahvana makumuistona, ja kyllähän te jo taidatte tietää minut ja minun tahna-addiktioni. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta suosittelen kokeilemaan. Me jäimme kerralla yhdistelmään koukkuun.
****
Valkopapu-tillitahna
1 prk (n. 200g) suuria valkoisia papuja (tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1 pieni shalottisipuli tai kevätsipulin mukula
2 rkl oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
suolaa
(hieman vettä)
n. 1 dl tillisilppua
Valuta ja huuhtele pavut. Silppua sipuli. Laita tilliä lukuunottamatta ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimella sopivana kulhoon. Surauta tasaiseksi, ohenna tarvittaessa pienellä vesitilkalla. Tee tillistä karkeahkoa silppua ja sekoita lusikalla tahnan joukkoon.
****
Reseptin autenttisuudesta en mene takuuseen. Se perustuu makumuistiin ja ”näin ne tahnat yleensä tehdään” -tuntumaan. Olemme syöneet tahnaa tabboullehin, vihersalaatin ja turkkilastyyppisten lihapullien kanssa sekä näkkärin päällä. Turkissa tahna tarjoiltiin alkupalana, mezenä, jolloin se syötiin leivän kanssa tai siltään.
No, öö, en ;). Samassa lähetyksessä sain 5 kiloa riisiä ja kolmen vartin pullon kalakastiketta ettei kato alvariinsa tarte siellä kaupassa rampata.
Juuri noin, Jonna! Onneksi tämänkaltaisessa ruoassa makumuiston toisintaminen on aika helppoa.
Miten mukava juttu 🙂 Se taivas+helvetti -kirjan lainaus on niin osuva ja hyvä. Totta vielä aikuisenakin.
Eikös juuri makumuistojen pohjalta synny parhaat maut, mitä siitä autenttisuudesta.
Minua hymyilytti, kun luin kommenttisi Campasimpukan blogista. Täsmälleen sama lainaus päätyi täällä ylioppilaskorttiin.
Tillihimoa ja tilliriippuvuutta, kaikkea sitä 😀
Millä, Elina, taltutit tillihimon?
Tilli ei ole minunkaan ykkösyrtti, mutta toimi mainiosti tässä tahnassa. Mutta taatusti persija tai basilika, melkein mikä vain, toimisi yhtä lailla!
Öö, ostitko ihan ite 😉
Podin viime talvena ihan mahdotonta tillihimoa. Olisinpa silloin keksinyt tyrkätä sitä myös paputahnan joukkoon! Täytyy laittaa tämä idea korvan taakse vastaisuuden varalle 🙂
Kuulostaa mielenkiintoiselta! Meillä majailee kaapissa vaatimaton kilon nyssykkä kuivia voipapuja (arvaa kuka osti), joten tässä varmaan oiva keino keventää nyssykkää. Hieman epäilevästi kyllä suhtaudun tuohon tilliin mausteena, se kun ei kuulu lemppareihini, mutta täytyy sillekin kai antaa tilaisuus 😉
Hyvä! Vertaistukea tahna-addiktioon on onneksi siis tarjolla 🙂
Tillin lisäys oli minullekin uusi mutta mielekäs kokeilu! Matkustaminen avartaa!
Kiva kun kommentoit, Larilyn! Kesäperuinoiden pariksi tillitahna sopisikin varmasti mainiosti. Tilliriippuvuus on vakava tauti 😉
Kiintoisa blogi sulla – kiitti vinkistä!
Jee! Joko maa tuottaa tilliä?
Mahtavuutta!
Yhdistelmä on hyvä ja just havaihduin semmoiseen tosiasiaan, että tämä on ehkä ensimmäinen tahna ikinä, johon en laittanut valkosipulia. Oho!
Tahna-addiktio löytyy myös meiltä 🙂 ja tämä kuulostaa todella hyvältä. Menee ehdottomasti kokeiluun!
Valkopaputahna on ihanaa mutta tilin lisäys uutta minulle.Pitääpä kokeilla:-)
Olen seuraillut blogiasi jo tovin, mutta nyt vasta kommenttia. Loistoresepti tämä paputilliasia! Tahnat on ihania, menee kokeiluun myös meillä. Hekumoin tätä heti kesäperunoiden kylkeen. Sitä paitsi olen kehittänyt vakavahkon tilliriippuvuuden jo viime kesänä, joten tämä sillä selvä.
Jos haluat, voit käydä kurkkaamassa omaa blogiani täältä. Kirjoittelen lapsiperheen kasvisruokavalioon siirtymisestä, eettisistä ja ekologisista valinnoista sekä aika ajoin myös kädentaidoista.
Nam! Kokeiluun menee meilläkin 🙂
Vaikuttaa just hyvältä yhdistelmältä! Ja kaikki aineetkin on kaapissa.. Meillä syödään tänään tätä. Kiitti!