|

Helppo pergola – ohjeet ja ideat pieneen pihaan

Kaupallinen yhteistyö K-Raudan kanssa

Kuvassa on itse rakennettu kevytrakenteinen pergola, jonka olla on ronttinkituoli, ja pöytä. Ympärillä on kukkia.

Helppo pergola tekee pihalle ihmeitä: se rytmittää pihaa, antaa näkösuojaa ja tukee kiipeileviä kasveja. Ota vinkit talteen ja rakenna hurmaava vertikaalipuutarha!

Pieni kaupunkipihani muuntuu kesän aikana kiehtovaksi kokonaisuudeksi, jossa vähistä neliöistä (30 m2) huolimatta tilaa on oleilulle, hyötytarhalle, ruoanlaitolle ja yrttiruukuille. Pieni pergola kohottaa paitsi tunnelmaa myös runkoa pitkin kiipeileviä kasveja kohti korkeuksia. Eri tasoissa olevat kasvit tuovat pihaan eloisuutta, kerroksellisuutta ja mielenkiintoa.

Pergolan rakentaminen

Helppo pergola rakentuu ”kakkoskakkosesta” eli sellaisesta neliön mallisesta puusta. Pergolan kulmista halusin tehdä suorat ja kulmikkaat, vaikka usein ne pergolassa muotoillaankin kauniisti viistoiksi vaakapuun jatkaessa hieman yli pystypuun. Selkeys kuitenkin sopii erityisesti pieneen tilaan hyvin.

Pergolan kulmia vahvistaa kulmaraudat ja koko upeus pysyy Oulun tuulissakin pystyssä, kun maassa on riittävän suuret, sankossa veden kanssa sopivaksi massaksi sekoitetusta kuivabetonista tehdyt anturat. Anturoihin upotettiin pilarikengät, joihin pergolan pystypuut puolestaan kiinnitettiin.

Pilarikengät on tärkeä laittaa paitsi samaan korkoon (käytä apuna lautaa ja vatupassia) myös ristimitalla mitattuna oikeaan kohtaan, jotta pergolasta tulee suora.

Vaikka rakennuspuuhat eivät olisikaan sinulle yhtään tuttuja, tällaiseen pienehköön hommaan voit aivan hyvin ryhtyä. Minä kysyin neuvoa ja pyysin apua K-Raudasta, jossa autettiin oikeiden tuotteiden ja määrien valinnassa. Ammattilaisten opastuksella kokemattomampikin onnistuu!

Protip: mene erityisesti kesäviikonloppuna liikkeeseen heti, kun se aukeaa, jotta saat helpoiten kesäruuhkan keskellä myyjän avuksesi. Ole paikalla mielummin viittä vaille kuin viittä yli. Tämän kikan opin liki 20 vuotta sitten, kun rakensimme taloa, ja minä hain tuon tuosta tarvittavia asioita lähimmästä K-Raudasta. Vielä varmempi konsti on varata K-Raudasta ammattilaisen apua etukäteen – varaa aika oman kylän K-Rautaan täältä.

K-Raudan lisäksi kannattaa pergolaa rakentaessa pyytää avuksi ainakin yhdet apukädet, sillä kaksin rakentaminen on aina helpompaa: Kun yksi pitää puuta paikoillaan, toinen voi keskittyä kiinnittämiseen. Myös mittoja otettaessa kaverista on apua. Sitä paitsi: yhdessä puuhailu on aina tuplasti hauskempaa!

Sävytin pergolan syötäville kasveillekin turvallisella Tikkurilan Patio Verso -puuöljyllä, joka sopii hyvin pergolan lisäksi myös viljelylaatikoiden öljyämiseen. Tummanpuhuvan puun ja vihreiden kasvien sekä värikkäiden kukkien yhdistelmä on vastustamaton. Loppukesästä, kun illat pohjoisessakin hämärtyvät, aion ripustaa pergolaan kauniit valot.

Kuvassa on itse rakennettu kevytrakenteinen pergola, jonka olla on ronttinkituoli, ja pöytä. Ympärillä on kukkia.

Pergolan rakentaminen

Helppo pergola onnistuu näillä vinkeillä

Välineet

 • saha
 • ruuvinväännin

Raaka-aineet

 • 25 kg kuivabetonia (S 100)
 • 4 kpl pilarikenkiä
 • 48x48mm mitallistettua puutavaraa (mittaa tarve)
 • Patio Verso -puuöljy
 • kansiruuveja
 • terassiruuveja

Tee näin

 • Mittaa kohteeseen sopivan pergolan koko. Kuvien pergola on 70 cm syvä, 180 cm leveä ja 205 korkea. Laske puun määrä mittojen mukaan. Huomaa myös, että mikäli pergola on selvästi suurempi, kuivabetonia tarvitaan enemmän.
 • Tee maahan noin lapion levyiset ja 1 1/2 x lapion syvyiset kuopat betonianturoita varten pergolan kulmien kohdalle. Tarkista ristimitalla, että kuopat ovat oikealla kohdalla. Mikäli maa on hyvin pehmeää, kannattaa valuja varten rakentaa muotit laudasta.
 • Sekoita betonimassa pakkauksen ohjeen mukaan ja lapioi massa kuoppiin. Paina pilarikengät massaan samaan korkoon ja "tärisytä" massaa, jotta pilarikenkä saa hyvän tartunnan. Tarkista korko joko korkomittarilla tai laudan ja vatupassin avulla. Tarkista myös pilarikenkien etäisyydet toisistaan oikeiksi sekä ristimitoilla että leveys/syvyysmitoilla.
 • Anna valujen kuivua rauhassa. Kastele valua kevyesti seuraavana päivänä valusta. Näin betoni lujittuu.
 • Sahaa pystypuut sopivaan mittaan ja kiinnitä ne pilarikenkiin kansiruuveilla. Esireikä vähentää merkittävästi halkeamisen riskiä. Käytä vatupassia, jotta saat pystypuut suoraan. Kiinnitä sitten oikeaan mittaan sahatut syvyys- ja leveyssuuntaiset vaakapuut. Kulmissa kulmaraudat tukevat rakennetta.
 • Sekä lyhyille että pitkille sivuille voit laittaa haluamasi määrän vaakarimoja joko 48 x 48 puutavarasta (kuten kuvissa) tai ohuemmasta rimasta.
 • Öljyä puuosat Patio Verso -puuöljyllä.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Instagramissa? Tule mukaan!