Itse tehty mantelimassa
Itse tehty mantelimassa syntyy kolmesta raaka-aineesta. Se on helppo, nopea ja herkullinen. Laita pullan väliin kermavaahdon kanssa – hillolla tai ilman.

Laskiaisen aikaan käydään aina sama kädenvääntö: hillolla vai mantelimassalla. Molemmilla vaihtoehdoilla on oma vankka kannattajakuntansa, eikä toiselle puolelle aitaa juuri kurkita.
Minä olen hillotyyppi. Pitkin sormia valuva hillovana ja nenänpäähän asettuva kermavaahtotäppä ovat osa laskiaispullanautintoa. Mantelimassa pääsee kolmanneksi pyöräksi kun sen tekee itse sillä silloin mantelimassasta saa ihanan kosteaa ja suussa sulavaa – kiinteä kaupan mantelimassa ei minua houkuttele.
Perinteisesti mantelimassaan laitetaan saman verran mantelia ja sokeria (1:1) ja massa notkistetaan tilkalla nestettä. Minä vähensin hieman mantelimassan makeutta. Nesteenä olen käyttänyt kasvimaitoa, kermaa ja joskun jotain mantelilikööriä. Karvasmantelia voi lisätä maltillisesti, jos sen makumaailma houkuttaa.
Itse tehty mantelimassa on ihanaa myös siten, että sekaan laittaa hieman rouhittua mantelia tuomaan tasaiseen massaan vähän elämää.
Laskiaisen aikaan maistuvat myös nämä reseptit:
- Hernekeitto – helppo ja maukas arkiruoka
- Rapeat vohvelit hapanjuurella
- Muista myös tämä loistava vinkki: Vohveliraudan puhdistusvohveli

Itse tehty mantelimassa
Raaka-aineet
- 60 g mantelijauhoa
- 40 g erikoishienoa sokeria
- muutama pyöräytys vaniljamyllystä (voi jättää pois)
- 1–2 rkl maitoa tai kermaa
Tee näin
- Sekoita mantelijauho ja sokeri kulhossa.
- Lisää halutessasi vanilja ja tilkka kerrallaan nestettä. Nesteen määrään vaikuttaa jonkin verran mantelijauhon kosteus.
- Työstä tasaiseksi massaksi.
- Muotoile massa pötköksi, pyöräytä kelmun sisään ja laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi, jotta sokeri sulaa mantelijauhon joukkoon.
Kyllä, paitsi hillopullalla. No, ei ollut pahaa sekään. 😉
Hannele,ei ole laskiaispullia mutta marsipaania käytetään paljonkin.
Kyllä pulla laskiaisessa naisen tiellä pitää 🙂
Syödäänkö siellä kaukana laskiaispullia tai jotain sen tapaisia?
Täyttykö kolo?
Meillä pullien väliin laitetaan tänä vuonna Baking Instinct -kirjassa olevaa vadelma-portviinihilloa, joka on aivan törkeen hyvää.
Kananmunanvalkuainen saattaa tehdä massasta vähän napakampaa, voisin kuvitella, mutta hyvin toimii kyllä ilmankin.
KIITOS, Veera!
Kiitos, Veera!
Mantelimassalla olen aina laskiaispulllat ottanut.En ole pullan ystävä erikoisesti mutta laskiaispullat ovat namia.Ja aina teen itse mantelimassat/marsipaanit
Just sanoin miehelle, että jos käypi kaupungissa niin on paree tuoda mantelipullia mulle. Olis just sellainen kolo tuolla mahan pohjalla.
Ja ihanat kuvat, jälleen kerran!
Niin ja mä oon aina laittanut yhden kananmunavalkuaisen, mutta huomiseksi kokeilenkin tällä sun ohjeella ilman.
Juu kyllä se on hilloa ja massaa kumpaankin kunnon pullaan laitettava! Ja nimenomaan vadelmahilloa. 🙂
Olen one and only laatuasi!
Ah, tuota minä en vielä ole hoksannut: hillo+mantelimassa samaan pullaan! Tykkään molemmista, olen harvinaisuus 🙂
Ei olekaan, ainakaan mantelimassasarjassa 🙂
Tykkään rouheisesta versiosta vielä tasaistakin enemmän.
Täällä Ruotsissa ei ole vielä hillopullia näkynyt laskiaispullaosastoilla, vaikka kaikenlaisia muunnoksia onkin viime vuosina kehitelty. Toki hillopullat varmaan ovat maistuvia, ja niitä voin joskus leipoakin, mutta hei! Ei ne ole laskiaispullia. Rakastuin nuorena Tukholman Kungsholmenin lähikonditorian laskiaispulliin. Niissä oli mantelimassan joukossa mantelirouhetta, ja osa kermasta oli sekoitettu mantelimassaan. Kardemummaa tietenkin pullassa. En ole kermavaahdon ystävä, mutta tuollaiset laskiaispullat ovat parhaita. Tänä vuonna teen mantelimassan ja leivon pullat itse.
Ei ole omatekoisen mantelimassan voittanutta!