| | |

Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto on täydellinen kylmien vuodenaikojen ruoka. Tällä reseptillä saat risottoon täydellisen rakenteen ja hykerryttävän hyvän maun. Tarjoa risotto siltään tai vaikka kalan kanssa.

Kurpitsarisotto on valkoisella lautasella. Risoton päällä on paahdettuja kurpitsaviipaleita ja yrttiöljyä. Kuvan ylälaidassa on pyöreä puutarjotin, viinilasi ja vesilasi.

Risotto on mainettaan helpompi ja ihanampi arkiruoka. Se muuntautuu sesongin ja mielihalujen mukaan ja pärjää ruokana upeasti yksinään, mutta asettuu hyvin myös kalan tai lihan lisäkkeeksi tai italialaisittain osaksi kokonaisuutta.

Kurpitsarisotosta tekee juurevan ja täyteläisen makuista uunissa paahdetusta kurpitsasta tehty pyre. Kurpisasose myös helpottaa täydellisen rakenteen aikaansaamista. Reseptin yhteydessä kerron, mikä kikka tekee risotosta täydellisen kermaista silloinkin kun teet risottoa ilman pyrettä.

Kurpitsarisotto suorastaan ylevöityy jos päälle lusikoitavaksi tekee helpon yrttiöljy, joskaan se ei ole lainkaan välttämätöntä – risotto on ihanaa ilmankin. Yrttiöljy kannattaa kuitenkin pitää mielessä sillä nuutuneistakin yrteistä tulee erinomainen, moneen ruokaan sopiva tahnamainen herkku.

Tutustu myös juttuun, johon olen koonnut parhaat myskikurpitsareseptit.

Ja jos olet risottojen ystävä kokeile näitä reseptejäni:

Kurpitsarisotto on valkoisella lautasella. Risoton päällä on paahdettuja kurpitsaviipaleita ja yrttiöljyä. Kuvan ylälaidassa on pyöreä puutarjotin, viinilasi ja vesilasi.

Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto on ihana kylmän vuodenajan ruoka. Tällä reseptillä saat risoton rakenteesta täydellisen.
Esivalmistelu30 mins
Kypsennys30 mins
Valmistusaika1 hr
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
  • 1/2 keskikokoinen myskikurpitsa
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 salottisipuli
  • noin 10 dl kasvislientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • kourallinen parmesaania tai pecorinoa
  • suolaa
  • tarvittaessa hieman sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

Tee näin

  • Valmista ensin kurpitsapyre. Huomaa, että voit hyvin tehdä tämän 1–2 päivää ennakkoon, jolloin risoton valmistaminen nopeutuu merkittävästi.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kiertoilmauunissa riittää 200 astetta.
  • Kuutioi puolikas myskikurpitsa, josta on poistettu siemenet.
  • Laita kurpitsakuutiot pellille leivinpaperin päälle ja huiski päälle noin 2 rkl oliiviöljyä. Paista kurpitsakuutiot kypsiksi. Ne saavat saada hieman paahteisuutta kulmiin.
  • Soseuta kurpitsa. Lisää pyreeseen tarvittaessa kasvislientä, jos se tarvitsee notkistusta. Voit lisätä liemen vasta kun alat tekemään risottoa, mikäli teet pyreen etukäteen.
  • Kuori ja hienonna salottisipuli.
  • Kuumenna loppu öljy (2 rkl) kattilassa tai laakeassa reunallisessa kasarissa ja kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti.
  • Lisää riisi ja kuullota vielä pari kolme minuuttia.
  • Lisää valkoviini, sekoita ja anna viinin imeytyä riisiin.
  • Lisää risottoon kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita risottoa.
  • Muista sekoittaa, liki vatkata, risottoa välillä voimakkaasti. Näin saat risottoon kermaista rakennetta.
  • Kun risotto on liki kypsää, lisää kurpitsapyre sekä juustoraaste. Lisää myös suolaa maun mukaan.
  • Muista jättää risoton rakenne löysäksi.
  • Tarkista vielä risoton suola ja happo. Lisää tarvittaessa.

Vinkit!

Jos haluat tehdä risoton päälle yrttiöljyn, tee se näin:
  • Laita korkeaan astiaan yrttejä (esim. 1/2 ruukkua), oliiviöljyä, ripaus suolaa ja tilkka etikkaa tai sitruunamehua. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Jos käytät enemmän öljyä saat juoksevampaa. Tahnamaisen yrttiöljyn saat käyttämällä öljyä maltillisemmin.
  • Yrteiksi sopivat esimerkiksi lehtipersilja ja tilli

Seuraathan Kokkipottilan ruokaseikkailuja jo Instagramissa ja Pinterestissä!

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti