|

Hernekeitto – helppo ja maukas arkiruoka

Hernekeitto on perinteinen arkiruoka, josta tulee parasta pitkään hauduttamalla. Edullinen ruoka on helppo tehdä – tarvitset vain muutaman raaka-aineen.

Hernekeitto on kahdella valkoisella lautasella, joissa on siniset reunat. Pöydässä on myös vesilasit ja kaksi sinappikippoa. Toiseen sinappikippoon kurottautuu käsi, jossa on pikkulusikka.

Joka kerta hämmästelen, kuinka vähällä vaivalla tuhti ja maukas hernekeitto syntyykään. Aikaa perinteisen hernekeiton valmistaminen vaatii, mutta aktiivista keittiöaikaa kuluu alle puoli tuntia.

Jos teet hernekeittoa laskiaisen aikaan, pidä mielessä tämä:

Hernerokka valmistetaan kuivatuista herneistä, joita liotetaan yön yli. Herneiden lisäksi keittoon laitetaan vettä, sipulia ja savukylkeä pieninä kuutioina pannulla paistettuna. Kasvishernekeittoon savukylki vaihdetaan savutofuun, jota voi myös rapeuttaa hieman pannulla.

Minä tykkään maustaa pitkään liedellä hautuvan keiton sinappijauheella, joka tuo keittoon upeaa aromikkuutta ja sipulia. Moni käyttää meiramia tai valmista sinappia – tee sinä kuten parhaalta tuntuu.

Myös nämä keitot kannattaa pitää mielessä:

Hernekeitto

Helppo hernekeitto valmistuu muutamasta raaka-aineesta. Hernekeitto on täydellistä talviruokaa!
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys3 hrs
Valmistusaika3 hrs 15 mins
Annokset: 6 annosta

Raaka-aineet

  • 500 g kuivattuja herneitä
  • 2 litraa vettä
  • 1 sipuli
  • 2 tl suolaa
  • 1 sinappijauhetta
  • 300 g savukylkeä tai 1 pkt savutofua

Tee näin

  • Laita herneet likoamaan suureen kulhoon tai kattilaan kylmään veteen.
  • Liota herneitä vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli.
  • Siivilöi herneet ja lisää uudet 2 litraa vettä.
  • Kuori ja silppua sipuli ja laita sipulisilppu kattilaan herneiden ja veden sekaan.
  • Kiehauta, lisää suola ja pienennä lämpöä.
  • Anna keiton poreilla hiljalleen vähintään kaksi tuntia välillä sitä sekoittaen.
  • Pilko savukylki pieniksi kuutioiksi.
  • Laita kuutiot kylmälle pannulle ja nosta lämpöä vähitellen kuutioiden lämmetessä.
  • Paista savukylkikuutioita, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.
  • Kumoa savukylkikuutiot talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin.
  • Lisää lihakuutiot keittoon.
  • Lisää keittoon myös sinappijauhe.
  • Anna keiton hautua vielä tunnin verran, että maut tekeytyvät.

Seuraatko jo Kokit ja potit -ruokablogia Instagramissa?

Similar Posts

14 Comments

  1. HIEMAN FIINIMPI KEITTO

    – 500 g herneitä
    – 2 l vettä
    – porkkanaa pieninä paloina
    – 150 g savuporomurua
    – 2 rkl Dijon-sinappia
    – valkopippuria
    – kuivattua meiramia
    – (suolaa ei juuri tarvitse lisätä, savuporo on aika suolaista)

    Laita herneet veteen. Kiehauta. Kuori vaahto. Lisää porkkanat. Anna kiehua 2 tuntia. Lisää savuporo, Dijon ja mausteet. Anna kiehua vielä noin tunti. Lisää vielä meiramia. Keitto alkaa sakeentua vasta viimeisen tunnin aikana. Valmista, kun herneet ovat hajonneet.

    Ilman herneiden liotusta herneet säilyvät hieman kiinteämpinä, ei tule sosetta. Kypsymisajassakaan ei ole juuri eroa. Valmistuu itsellään, välillä sekoittaen. Voi käyttää ajan muuta tehden. Herneitä ei tarvitse liottaa ja vettä vaihtaa, kuten pavuilla. Kun laittaa porkkanaa mukaan olen kuullut, että sitä sanotaan silloin ’amerikkalainen hernekeitto’.

    (✿◠‿◠)

  2. Minäkin kokeilin tehdä elämäni ensimmäisen kerran hernekeittoa ja tämä ohje valikoitui testattavaksi, hyvää tuli!! ☺

  3. Liisa, kiva kuulla sinusta pitkästi aikaa!

    Painekattilaa hernekeiton teossa on kehunut muistaakseni myös Sauvajyvänen. Testaa ihmeessä!

  4. Pitääkin testata hernaria painekattilassa! Hernari on ihan parasta talviruokaa. Ei kaipaa kuin lasillisen piimää ja palan ruisleipää kylkeen.

  5. Painekattilaa ei taida löytyä meidän äidin kätköistä edes kaivamalla. Mutta hernekeiton kaltaisissa ruoissa se olisi varmasti oiva peli!

    Hernari on <3

  6. Hei! Hernari on IHANAA! Kaivakaa omista tai äitien kätköistä vanha kunnon painekattila! Tämä avasi meille ihan uuden hernarikauden! Puoli kiloa herneitä, yksi puolikas savupotka, 1,5litraa vettä ja tunti tulilla, suolaa maun mukaan. Nam!! 🙂 Terv. TiV

  7. Ole hyvä! Sinappijauhe on erinomainen mauste. 2 tl ei ole paljon, mutta sillä määrällä tulee hyvä perushernekeitto.

  8. Kiitos sinappijauhevinkistä! Kokeilen sitä seuraavalla keittokerralla (varmaan jo viikonloppuna).

  9. Hernekeitto taitaa olla liki ainoa ruoka, joka maistuu ainakin melkein samalta purkista ja itse tehden 🙂 Mutta kun itse tekee, saa makua säätää enemmän.

  10. Ihailtavan suunnitelmallista toimintaa 🙂
    Hernekeitosta olen aivan samaa mieltä!

  11. Hernari rokkaa! Meillä hernekeittoa vedetään usein, yleisimmin jalostajan purkista, mutta voisihan tuota taas keitellä välillä itsekin (vaikka sen laskiaisen kunniaksi). Muutaman kerran olen keittänyt hernaria liotetuista herneistä, keitoista tuli kyllä ihan saman makuista kuin kaupan purkkikamasta. 😉

  12. Hernekeitto on ihan parasta! Minä odotin joulukinkunkin paistoa helmikuulle oikeastaan lähinnä sen vuoksi, että saisin ensi viikonloppuna tehtyä jämistä hernesoppaa 😀

  13. Kiva kun kommentoit, Paukkuliini!
    Tästä keitosta tuli juuri sopivan paksua. Jopa superpaksua, kun keitto joutui hetken odottelemaan (kuvauksen jälkeen) syöjiä. Ensimmäiset pari tuntia keitin keittoa hiljalleen kansi kiinni ja viimeisen tunnin kannetta.

  14. Hmmm, pitää kokeilla. Mun aiemmista hernareista on tullut ihmeen vetisiä, minä kun olen paksumman keiton kaveri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating