| |

Tomaattinen kalakeitto

Tomaattinen kalakeitto on aivan erityisen ihanaa, sillä maukkaassa tomaattisessa liemessä kypsyvä kala on aivan erityisen herkullista. Tämän keiton resepti kannattaa ottaa talteen.

Punaisessa kattilassa on tomaattista kalakeittoa.

Keittoruoissa keskiössä on liemi. Kun liemen säätää maukkaaksi, sattumat maistuvat varmasti hyvältä. Jotta liemestä tulee paras mahdollinen, sen kannattaa antaa hautua rauhassa. Jos aikaa on vähemmän, laita hunajaa loraus enemmän, se tekee liemelle usein uskomattomia taikoja.

Tässä kalakeitossa liemessä on soffrittoa, säilöttyjä tomaatteja, kasvislientä ja valkoviiniä. Makupalettia tasapainottavat suola ja hunaja. Liemen voi ajaa sauvasekoittimella tasaiseksikin, mutta minä pidän tällaisesta rouheasta meiningistä.

Punaisessa kattilassa on tomaattista kalakeittoa. Kuvassa on myös pieni majoneesikulho, osa kahdesta viinilasista ja lautasen reuna.

Kalakeitto on hieman samaa sukua blogista löytyvälle cioppino-keitolle, joka on myös tomaattipohjainen keitto. Molemmat keitot ovat sukua ranskalaiselle klassikolle bouillabaisselle, joka on vähemmän tomaattinen, mutta hengeltään samankaltainen ruoka.

Bouillabaisse tarjoillaan usein majoneesin tai valkosipulimajoneesin eli aiolin kanssa. Tämän jumalaisen tarjoilutavan lainasin myös tähän keittoon. Lusikallinen hyvää majoneesia tekee keitolle pumpulimaisen pehmeitä taikojaan.

Kokeile myös näitä keittoreseptejäni:

Ja nämä kalareseptit kannattaa pitää mielessä:

Punaisessa kattilassa on tomaattista kalakeittoa

Tomaattinen kalakeitto

Upea tomaattinen kalakeitto syödään majoneesin kanssa. Täydellistä!
Esivalmistelu20 minutes
Kypsennys45 minutes
Valmistusaika1 hour 5 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 3 rkl rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2– valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana raastettuna
  • 1–2 sellerin vartta
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 400 g kuorittuja kirsikkatomaatteja (1 prk)
  • 6 dl kasvis- tai kalalientä
  • suolaa
  • 2-3 rkl hunajaa
  • 500 g ahvenfileitä tai muuta kalaa suupaloina
  • majoneesia tai aiolia
  • tuoretta timjamia
  • vaaleaa leipää

Tee näin

  • Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet sekä sellerin varret pienen pieneksi silpuksi
  • Raasta porkkana.
  • Kuumenna kattilassa öljy ja hauduta kasvissilppuja vähintään vartti samalla sekoitellen. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä paremman makupohjan keitolle saat.
  • Lisää kattilaan tomaattipyre, viini, kuoritut kirsikkatomaatit ja liemi.
  • Kiehauta, madalla lämpöä ja anna hautua matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia.
  • Mausta suolalla ja hunajalla. Maista ja säädä makua tarvittaessa.
  • Lisää kalapalat ja anna kalojen kypsyä. Halutessasi voit ripsauttaa hieman suolaa kalapaloille ennen keittoon lisäämistä.
  • Maista ja lisää suolaa ja/tai hunajaa tarvittaessa.
  • Tarjoa majoneesin tai aiolin sekä vaalean leivän kanssa.
  • Koristele keitto timjamilla.

Muistathan seurata Kokkipottilan seikkailuja myös Instagramissa!