Tomaattinen kalakeitto
Tomaattinen kalakeitto on aivan erityisen ihanaa, sillä maukkaassa tomaattisessa liemessä kypsyvä kala on aivan erityisen herkullista. Tämän keiton resepti kannattaa ottaa talteen.

Keittoruoissa keskiössä on liemi. Kun liemen säätää maukkaaksi, sattumat maistuvat varmasti hyvältä. Jotta liemestä tulee paras mahdollinen, sen kannattaa antaa hautua rauhassa. Jos aikaa on vähemmän, laita hunajaa loraus enemmän, se tekee liemelle usein uskomattomia taikoja.
Tässä kalakeitossa liemessä on soffrittoa, säilöttyjä tomaatteja, kasvislientä ja valkoviiniä. Makupalettia tasapainottavat suola ja hunaja. Liemen voi ajaa sauvasekoittimella tasaiseksikin, mutta minä pidän tällaisesta rouheasta meiningistä.

Kalakeitto on hieman samaa sukua blogista löytyvälle cioppino-keitolle, joka on myös tomaattipohjainen keitto. Molemmat keitot ovat sukua ranskalaiselle klassikolle bouillabaisselle, joka on vähemmän tomaattinen, mutta hengeltään samankaltainen ruoka.
Bouillabaisse tarjoillaan usein majoneesin tai valkosipulimajoneesin eli aiolin kanssa. Tämän jumalaisen tarjoilutavan lainasin myös tähän keittoon. Lusikallinen hyvää majoneesia tekee keitolle pumpulimaisen pehmeitä taikojaan.
Kokeile myös näitä keittoreseptejäni:
- Helppo kasvissosekeitto
- Helppo kanakeitto
- Tomaattikeitto – paahtaen paremmaksi
- Thai-nuudelikeitto
- Cioppino – tomaattinen kala-äyriäiskeitto
Ja nämä kalareseptit kannattaa pitää mielessä:

Tomaattinen kalakeitto
Raaka-aineet
- 3 rkl rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2– valkosipulinkynttä
- 1 porkkana raastettuna
- 1–2 sellerin vartta
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 2 dl valkoviiniä
- 400 g kuorittuja kirsikkatomaatteja (1 prk)
- 6 dl kasvis- tai kalalientä
- suolaa
- 2-3 rkl hunajaa
- 500 g ahvenfileitä tai muuta kalaa suupaloina
- majoneesia tai aiolia
- tuoretta timjamia
- vaaleaa leipää
Tee näin
- Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet sekä sellerin varret pienen pieneksi silpuksi
- Raasta porkkana.
- Kuumenna kattilassa öljy ja hauduta kasvissilppuja vähintään vartti samalla sekoitellen. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä paremman makupohjan keitolle saat.
- Lisää kattilaan tomaattipyre, viini, kuoritut kirsikkatomaatit ja liemi.
- Kiehauta, madalla lämpöä ja anna hautua matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia.
- Mausta suolalla ja hunajalla. Maista ja säädä makua tarvittaessa.
- Lisää kalapalat ja anna kalojen kypsyä. Halutessasi voit ripsauttaa hieman suolaa kalapaloille ennen keittoon lisäämistä.
- Maista ja lisää suolaa ja/tai hunajaa tarvittaessa.
- Tarjoa majoneesin tai aiolin sekä vaalean leivän kanssa.
- Koristele keitto timjamilla.
Muistathan seurata Kokkipottilan seikkailuja myös Instagramissa!
Huikean hyvä keitto! Kuhan lisäksi laitoin myös,katkarapuja, kyllä maistui!
Mikä viini sopisi tähän?
Moikka Roosa!
Kokeilepa esimerkiksi tätä viiniä (linkki alla). Muista, että keiton kanssa tarjottava majoneesi pyöristää tomaatin makua, mikä tuo lempeyttä tomaattisen ruoan ja viinin kombolle. Suosittelen siis pientä majoneesinökärettä lautasen reunalle.
Tässä yksi mahdollinen viinisuositus: https://kokitjapotit.fi/cono-sur-single-vineyard-block-23-riesling/