• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Kastikkeet ja tahnat

Itse tehty ricotta


Ricottajuusto onnistuu kotona helposti!

Itse tehty ricotta

Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa. Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä. Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.

Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.

Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa. Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.

Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

Ensimmäisen kerran tein itse ricottaa juhliin, joissa juustoa tarjoiltiin leivän päällä marinoidun munakoison ja balsamicosiirapian kanssa. Tyrmäävän hyvä yhdistelmä! Ricottaa on käytetty myös sitruunan ja yrttien tai pinaatin kanssa pastan seassa sekä syöty purkista siltään. Maku on yhtäaikaa raikas ja pehmeä, täyteläinen ja kevyt.

Itse tehty ricottajuusto

Ricottajuuston valmistuksen jäljiltä jääkaapissa on purkillinen heraa. Se on erinomainen syy tehdä vaikka sämpylöitä, jonka nesteeksi hera sopii mainiosti, tai vaikka sitruunaisia pannareita.

Resepti

Itse tehty ricottajuusto

  • 4 dl täysmaitoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1/4 – 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 rkl sitruunamehua

  1. Tarvitset juustonvalmistukseen paistomittarin, jolla voit mitata riittävän tarkasti kuumennettavan nesteen lämpötilaa. 
  2. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja mausta seos suolalla. Sekoita. 
  3. Purista ja mittaa valmiiksi sitruunamehu odottamaan – älä kaada sitä vielä kattilaan.
  4. Lämmitä maito-kermaseosta keskilämmöllä samalla rauhassa sekoitellen. Varo polttamasta pohjaan. Seuraa tarkasti lämpötilan kohoamista. 
  5. Kun mittari näyttää 88 astetta, ota kattila pois levyltä ja kaada joukkoon sitruunamehu.
  6. Pyöräytä kauhalla muutaman kerran ja jätä viideksi minuutiksi tekeytymään. Älä koske kattilaan.
  7. Juustomassan juoksettuessa valmistele harso- tai suodatinpussiviritys, johon juustomassa mahtuu valumaan. Voit esimerkiksi vuorata siivilän harsokankaalla (laita tarvittaessa useampi kerros, jos harso on harvaa) tai avata useamman suodatinpussin ja sommitella ne limittäin siivilään. Yhteen suodatinpussiin juustomassa mahtuu nipinnapin.
  8. Kaada juustomassa viiden minuutin tekeytymisen jälkeen valumaan. 
  9. Valuta 1 1/2–2 tuntia haluamastasi koostumuksesta riippuen.
  10. Mausta juusto halutessasi yrteillä, mustapippurilla tai esimerkiksi valkosipulilla. Itse tehty ricotta sopii erinomaisesti levitteeksi tai vaikkapa pastan joukkoon.

_____

Resepti on mukaelma Smitten Kitchenin ricottareseptistä.



8 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Shikaanit suoriksi – suklainen kahvipannacotta (+kilpailu)
Next Post: Ilmat viilenevät, leivät lämpenevät – Croque Monsieur karamellisoidulla sipulilla »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    1.11.2014 at 07:29

    Ajatuksenvirta on just hyvä tapa kommentoida!

    Tämä on taatusti yhdenlaista kotijuustoa, se on ihan totta! Hienon nimen vaan lätkäisin 🙂 Jotkut kai laittaa kotijuustoon piimää, toiset kananmunia. Sitruunalla juoksettamiseen olen törmännyt suomalaisissa ohjeissa (ymmärrettävästi) harvemmin.

    EIkös kotimaista ricottaa myydä kaupoissakin? Se vaan taitaa olla nimellä herajuusto.

    Reply
  2. Merja says

    31.10.2014 at 19:41

    Ensimmäinen ajatus: mahtavaa, kotimaista ricottaa! Toinen ajatus/kysymys, miten tämä eroaa kotijuustosta? Sori, tämä kommentti on ihan ajatustenvirtaa. Tein kauan sitten Liehtalan museotilan emäntänä (jossa oli se kyyttö ja kanat ja lampaat ja turistit…) kotijuustoa ihan perinteisessä juustomuotissa jotenkin samalla viisiin.

    Reply
  3. Hannele says

    30.10.2014 at 17:25

    Sinun tekemä, vastapaistettu leipä ja tätä. Ei paha.

    Reply
  4. Liisa says

    30.10.2014 at 07:50

    Tätä on pitänyt tehdä jo vaikka kuinka kauan. Jos nyt sitten vaikka viikonlopun aamiaispöytään!

    Reply
  5. Hannele says

    29.10.2014 at 19:51

    Hera erottui siis juustomassasta valutuksen aikana ja se (noin 3dl heraa) on jääkaapissa. Jonkun tiedon mukaan se pitäisi käyttää hetimiten, mutta täytyy tutkia asiaa, josko se säilyisi kylmässä pari päivää.

    Toivottavasti juusto maistui!

    Reply
  6. Veera says

    29.10.2014 at 11:04

    Tätä taidan tehdä heti. Tosin mun maito on kevyttä mallia, koitan paikata tilanteen laittamalla vähän enemmän kermaa. Mistä hankit heran?

    Reply
  7. Hannele says

    28.10.2014 at 19:04

    Joskus olen laittanut ricottaa juustokakun tyyppiseen, makeaan herkkuun. Ja itse tehtyä ricottaa olen syönyt hunajan kanssa paahtiksen päällä ja hillon kanssa skonssityyppisen leivän päällä. Aina hyvää, mutta eniten pidän hieman makean ricotan ja suolaisen yhdistelmästä.

    Reply
  8. Sari says

    28.10.2014 at 18:53

    Tämä vaan on niin hyvää! Oletko kokeillut ricottaa missään makeissa herkuissa?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.