| |

Miso-sienet

Miso-sienet eli misotahnalla marinoidut sienet ovat kuin supermaukas umamipommi. Tee näitä!

Miso-sienet eli misotahnalla marinoidut sienet ovat lähikuvassa valkoisella lautasella. Sienien yläpuolella on etikkakurkkuja, joiden päällä on seesaminsiemeniä. Oikeassa alakulmassa on pinaattia ja yrttejä.

Misotahna saa marinoidut sienet loistamaan umamisempina kuin ikinä ennen. Marinadi on helppo tehdä – sekoita vain ainekset yhteen.

Voit käyttää reseptiin niitä sieniä, joita sinulla on. Esimerkiksi suppilovahverot, kehnäsienet tai kaupan siitakesienet ja herkkusienet sopivat miso-sieniksi.

Miso-sienet sopivat lisukkeeksi kala- tai liharuoalle tai vaikka uunijuuresten kaveriksi. Myös kulhoruoissa eli riisipohjaisissa bowleissa sienet ovat herkullisia. Kokeile niitä myös leivän päällä!

Miso-sienet eli misotahnalla marinoidut sienet ovat valkoisella lautasella ns. kulhoruoassa. Sienien yläpuolella on etikkakurkkuja, joiden päällä on seesaminsiemeniä. Lautasella on myös porkkanaa, paprikaa, pinaattia ja yrttejä.

Mitä on misotahna?

Misotahna on upean umaminen, suolainen ja täyteläistä makua ruokiin antava tahna. Miso on fermentoiduista soijapavuista valmistettua tahnaa, jota käytetään esimerkiksi marinadeissa, keitoissa ja kastikkeissa – joskus leivonnassakin. Miso on yksi japanilaisen keittiön perusmausteista, ja kaukaa idästä miso onkin lähtenyt valloittanut maailmaa.

Misotahnoja on useanlaisia: tummaa, vaaleaa, punaista ja keltaista. Nyrkkisääntö on tämä: mitä tummempaa miso on, sitä suolaisempaa ja umamisempaa se on – tummaa misoa on fermentoitu pisimpään.

Tavallisissa suomalaisissa ruokakaupoissa myydään useimmiten tummaa ja/tai vaaleaa misotahnaa. Tähän reseptiin sopii kumpi tahansa tahnoista. Tummaa käytettäessä sienistä tulee hieman suolaisempia.

Kokeile myös näitä sienireseptejä:

Miso-sienet eli misotahnalla marinoidut sienet ovat valkoisella lautasella ns. kulhoruoassa. Sienien yläpuolella on etikkakurkkuja, joiden päällä on seesaminsiemeniä.

Miso-sienet

Miso-sienet valmistuvat nopeasti. Umamiset sienet ovat oiva lisuke tai pääruoan osa.
Esivalmistelu5 minutes
Kypsennys10 minutes
Annokset: 2 -4

Raaka-aineet

  • 1 litra sieniä (esim. suppilovahvero tai herkkusieni)
  • 2 rkl misotahnaa (tumma tai vaalea miso)
  • 2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 2 rkl riisietikkaa tai valkoviinietikkaa
  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Tee näin

  • Sekoita kaikki ainekset sieniä lukuun ottamatta.
  • Paista sienet pannulla siten, että suurin osa nesteestä haihtuu.
  • Lisää pannulle kastike.
  • Paista vielä hetki, jotta kastike tiivistyy.
  • Tarjoa lisukkeena tai esimerkiksi osana riisipohjaista bowlia.

Olethan mukana jos seuraamassa Kokkipottilaa Instagramissa!