• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Leivonta Piirakat

Mokkapalat uudella reseptillä

Muutama viikko sitten sain siskoltani tekstiviestin: “Hei Honey. Tuutsie tänään vai huomenna? Ko tuut, leivon jotain mahtavuutta.” Minä säntäsin paikalle varmuuden vuoksi molempina päivinä. Vastassa oli uudella reseptillä, ystäväperheen innoittamana, toteutettu mokkapalaherkku. Kolmisenkymmentä vuotta käytössä ollut mokkapalojen resepti oli saanut haastajansa.

Uuden reseptin pohja sisältää tietysti samoja aineksia kuin edeltäjänsäkin. Erojakin on: kohotusaineena toimii leivinjauheen sijaan sooda ja nesteenä maidon sijaan piimä ja vesi. Taikina myös työstetään erilailla, eikä vatkainta tarvita lainkaan. Hellaa sen sijaan tarvitaan.

Minä tietysti olin vailla reseptiä. Surfing in the internet -tuokion jälkeen sain reseptin ja opin, että samankaltaisella reseptillä tehtyä piirasta kutsutaan Atlantin toisella laidalla nimellä Texas Sheet Cake. Pitäydyin jo testatussa suomenkielisessä reseptissä, vaikka esimerkiksi Ree Drummondin versio näyttikin houkuttelevalta. Pohjasta tuli aivan loistava: rakenne oli hieman kosteampi ja mehevämpi kuin perinteisen reseptin pohja.

Päällisestä sen sijaan tuli kotikokin reseptiä seuratessa voikreememäinen tahna. Ei hyvä. Jatkossa täytyy pitäytyä vanhassa päällysreseptissä. Alle on kirjattu resepti siten kuin suosittelen sen tehtäväksi eli pohja uudella ja päällinen vanhalla reseptillä.

****

Mokkapalojen uusi pohja

200g voita
1 tl suolaa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
2½ dl vettä

5 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ tl soodaa

1 dl piimää (tai maustamatonta jugurttia)
2 kananmunaa

Laita kattilaan voi, suola, kaakaojauhe ja vesi. Sulata ja kiehauta. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivien ainesten joukkoon ensin kattilassa oleva voi-kaakaoseos. Sekoita. Lisää piimä sekä kevyesti (vaikka haarukalla) vatkatut kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina korkeareunaiselle, leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista pohjaa 200 asteessa n. 20 min. Kiertoilmauunissa noin 180 astetta on riittävä lämpötila.

****

Mokkapalojen paras päällinen (vanhassa vara parempi)

6 rkl voita
6 rkl vahvaa kahvia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
noin 500g (=pkt) tomusokeria

Mittaa kulhoon voi ja kuuma kahvi. Hämmennä, jotta voi sulaa. Jos kahvi on kylmää, sulata voi mikrossa. Kippaa sulaneen voin ja kahvin sekaan vaniljasokeri, kaakaojauhe ja osa tomusokerista. Sekoita voimakkaasti esimerkiksi ruokalusikalla, lisää tomusokeria ja sekoita taas. Laita tomusokeria sen verran, että päällysestä tulee sinun mielestäni sopivan paksua: ei liian valuvaa muttei tönkköäkään. Yleensä tomusokeria menee vajaa paketillinen. Levitä päällinen jäähtyneen taikinan päälle.

****


5 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Kotipizzaa leivinuunista
Next Post: Kuuma chilikaakao »

Reader Interactions

Comments

  1. ninna_a says

    3.9.2016 at 12:37

    Kiitos reseptistä! Olen tehnyt näitä jo monta vuotta tällä tavalla – aina yhtä helppoa ja aina yhtä hyvä menekki 🙂

    Reply
  2. Hannele says

    17.8.2012 at 18:36

    Mahtavaa, Miia! Tsemppiä kentällä ja sen laidalle. Tällä mokkapalareseptillä voitat(te) aina:)

    Reply
  3. Miia says

    16.8.2012 at 10:56

    Nämä herkkunöttöset upposivat viime kevätalvella esikoisen synttärikutsuilla kuin kuuma veitsi voihin. Nyt tämä mamma aloittaa jalkapallotalkoilu-uran tällä nimenomaisella yhdistelmäreseptillä. Sen verran on futarin äitikin kilpailuhenkinen että ajatteli tekevänsä PARHAITA mokkapaloja 🙂

    Miia

    Reply
  4. Hannele says

    21.2.2011 at 14:08

    Näin on! Siis tämän postauksen resepteillä mokkapaloista tulee parhaita. Tässä reseptissä pitäydytään sitten seuraavat 30 vuotta 🙂

    Reply
  5. Anonyymi says

    20.2.2011 at 21:08

    Juu, sori. Unohin sanua, että tein päällisen vanhalla reseptillä, aatsipoppaa…;)Sehän toimii vanhassa aivan loitavasti! Pohja on aina ollut minun makuun jotennii kuiva tai jotain. Mut tässä uudessa se on niiiin hyvä. Kantsii siis yhdistää Hannelen uudesta reseptistä pohja ja vanhasta päällinen. Niin saletisti natsaa! Johanna

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.