|

Patatas bravas maa-artisokasta

Mausteisten maa-artisokkien rapeat reunat ja silkkinen sisus on valloittava yhdistelmä. 

Dippaa ja nauti!

Patatas bravas maa-artisokasta
Kuva: Johanna Myllymäki

Patatas bravas on on espanjalainen klassikko, joka hurmaa aina kaikki. Nimensä mukaisesti tapastyyliset herkut tehdään yleensä perunasta. Kun kirjoitin Suupaloja-kirjaa, halusin aika moneen klassikkoreseptiin hieman uutta kierrettä, ja kokeilin erilaisia toteutuksia. Patatas bravas maa-artisokasta on yksi loistavimmista kokeiluista – rakastan tätä reseptiä! 

Samalla kun reunat ja erityisesti kulmat ja kuoret paahtuvat uunissa, maa-artisokan sisus muuttuu liki valuvaksi, sametinpehmeäksi ja täyteläiseksi. Samalla tavalla vastavuoroisuutta ruokaan tuo mausteinen pinta ja lempeänmakuinen sisäosa. Yhdellä sanalla sanoen: ihanaa. Ehkä jopa vielä ihanampaa kuin perunasta tehty esikuvansa. Maa-artisokkaa pidetään usein vähän työläänä raaka-aineena mukuraisuutensa vuoksi. Mutta muhkuraisuus ei haittaa mitään, jos artisokkia ei yritäkään kuoria. Ja tiedättehän sen, että niitä ei tarvitsekaan kuoria. 

Patatas bravas -maa-artisokat ovat hyviä ihan siltäänkin, mutta aioliin dipattuna ehkä suorastaan pala taivasta. Resepti on alunperin julkaistu Suupaloja-kirjassa, kirjassa, josta saan edelleen ilahduttavan paljon palautetta ja kyselyitä. Ihana kuulla, että kirja kuluu käytössä. Se kuluu käytössä minunkin keittiössäni. Viimeksi taisin tehdä kirjasta nyyttejä ilmakuivatusta kinkusta ja savujuustosta sekä superhyvin joulun aikaankin sopivia ruusukaaliburgereita. Ruusukaaliharmpurilaiset, jotka löytyvät siis myös blogista, ovat muuten täydellinen tarjottava ihan missä tahansa syyskauden riehassa. Syyskauden siksi, että kotimaisten ruusukaalien sesonki ajoittuu syksyyn ja kotimaiset ovat ruusukaalien sarjassa ylivoimaisesti parhaita. Patatas bravakset ja hampurilaiset sopivat myös samaan pöytään!

Resepti

Patatas bravas maa-artisokasta

noin neljälle

 • 500 g maa-artisokkia
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 1/2 tl mustapippurirouhetta

 1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
 2. Pese artisokat juuriharjalla huolellisesti.
 3. Lohko artisokat kahdesta kuuteen osaan koosta riippuen.
 4. Laita lohkot leivinpaperin päälle ja huiski päälle öljy. Hiero öljy lohkoihin käsin.
 5. Paahda lohkoja uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita sillä aikaa mausteet.
 6. Ripottele mausteseos mahdollisimman tasaisesti artisokkien päälle ja paahda vielä 15–20 minuuttia eli kunnes artisokat ovat reunoiltaan rapeita. 
 7. Tarjoa esimerkiksi aiolin kanssa.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.