Patatas bravas maa-artisokasta
Patatas bravas maa-artisokasta on täydellinen yhdistelmä rapeita reunoja ja samettisen pehmeää sisusta. Dippaa ja nauti!
![]() |
Kuva: Johanna Myllymäki |
Patatas bravas on on espanjalainen klassikko, joka hurmaa aina kaikki. Nimensä mukaisesti tapastyyliset herkut tehdään yleensä perunasta, mutta maa-artisokasta tehtynä niistä tulee vähintään yhtä herkullisia.
Samalla kun reunat ja erityisesti kulmat ja kuoret paahtuvat uunissa, maa-artisokan sisus muuttuu liki valuvaksi, sametinpehmeäksi ja täyteläiseksi. Samalla tavalla vastavuoroisuutta ruokaan tuo mausteinen pinta ja lempeänmakuinen sisäosa. Yhdellä sanalla sanoen: ihanaa.
Maa-artisokkaa pidetään usein vähän työläänä raaka-aineena mukuraisuutensa vuoksi. Mutta muhkuraisuus ei haittaa mitään, kun artisokkia ei yritäkään kuoria. Ja tiedättehän sen, että maa-artisokkia ei tarvitse kuoria.
Patatas bravas maa-artisokasta ovat hyviä ihan siltäänkin, mutta aioliin dipattuna suorastaan pala taivasta. Resepti on alunperin julkaistu Suupaloja-kirjassani (Readme, 2016, loppuunmyyty).
Kokeile myös näitä helppoja tapaksia:
- Marinoidut pavut
- Marinoitu mozzarella
- Savustettu munakoisotahna
- Parhaat juustoreseptit illanistujaisiin

Patatas bravas maa-artisokasta
Raaka-aineet
- 500 g maa-artisokkia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
Tee näin
- Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Pese artisokat juuriharjalla huolellisesti.
- Lohko artisokat kahdesta kuuteen osaan koosta riippuen.
- Laita lohkot leivinpaperin päälle ja huiski päälle öljy. Hiero öljy lohkoihin käsin.
- Paahda lohkoja uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita sillä aikaa mausteet.
- Ripottele mausteseos mahdollisimman tasaisesti artisokkien päälle ja paahda vielä 15–20 minuuttia eli kunnes artisokat ovat reunoiltaan rapeita.
- Tarjoa esimerkiksi aiolin kanssa.