Pieni piha – ideoita ja oivalluksia

Pieni piha on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Raudan kanssa

Pieni kaupunkipiha on kokenut tänä kesänä kaivatun muutoksen. Tilaa on vähän, mutta hyvällä suunnittelulla pienestäkin pihasta saa kivan, tunnelmallisen ja käytännöllisen kaupunkikeitaan.

Kuva pieneltä kaupunkipihalta. Kuvassa on pieni pergola, jonka alla on rottinkituoli. Taustalla on rehevä kasvillisuus. Kaikki kasvit ovat syötäviä.

Oulussa sijaitseva piha on vain kolmenkymmenen neliön kokoinen. Lasitettu terassi jakaa pihan luonnollisesti kahteen osaan: Terassin toisella puolella ovat viljelylaatikot ja toisella puolella oleskelupiha ruokailuryhmineen, ihana, kevytrakenteinen ja tilaan rytmiä tuova pergola sekä tilaa perennoille, rungolliselle mustaherukalle ja kukille. Tilat yhdistyvät toisiinsa lasitetun terassin viertä kulkevalla polulla.

Alunperin rakennusyhtiö laittoi pihan kivetykseksi nurmikiveä eli betonikiveä, jossa kivien välissä on pieni kaistale nurmea. Ideana oli varmasti tuoda tilaan vehreyttä, mutta käytännössä kiveys on liki mahdoton pitää siistinä. Niinpä nurmikivi vaihtui tasaiseen, tummanharmaaseen betonikiveen.

Kun pohjatyöt oli tehty jo aiempaa kivetystä varten hyvin, oli kiveyksen asentaminen varsin helppoa. Poistin nurmikiven sekä nurmikaistaleet multineen ja tasoitin asennushiekan. Paikoin asennushiekkaa oli hyvä laittaa hieman lisää. Uuden kivetyksen reunat siistin rantakivillä – näin vältyin työläältä ja erityisiä työkaluja tarvittavalta pihakivien leikkauksilta. Pientä rantakiveä on myös sekä pergolan alla olevan liuskekiven että polun liuskekivien väleissä.

Pieni piha – IDEOITA suunnitteluun

Kokosin yhteen muutaman ajatuksen pienen pihan suunnitteluun liittyen:

  • Ajattele pihaa erilaisten toimintojen kautta – aivan kuten tekisit isommallakin pihalla. Millaisia toimintoja sinä pihalta kaipaat? Voisiko sinun pihaan rakentaa erilaisia tiloja tai tunnelmia?
  • Suosi selkeitä linjoja ja rajauksia, jotka tuovat esiin pihan muotoja.
  • Muista, että korkeuserot tekevät pihaan rytmiä, mielenkiintoa ja eri tilojen tuntua. Esimerkiksi helppo pergola sekä jakaa että rytmittää pihaa. Pergola tuo pihaan myös pienistä kodeista tutun ”kuutioajattelun”. Vertikaalipuutarha on valloittava ajatus!
  • Jos haluat viljellä kasviksia, kasvatuslaatikot ovat monella tapaa loistavia, sillä laatikoilla saat riittävän multatilan, ja samalla viljelylaatikot muodostavat helposti oman visuaalisen tilansa.
  • Mieti, mitkä kasvit ovat sinulle kaikkein rakkaimpia – kaikkea tuskin kuitenkaan saa pieneen pihaan mahtumaan. Minä päätin, että laitan pikkuruiselle pihalleni vain syötäviä kasveja ja kukkia. Myös perennat ja yksivuotiset kesäkukat on valittu syötävien kukkien joukosta. Kukkien seassa kasvaa mustakaalia ja kasvisten seassa kukkia.
  • Leikittele kiveyksillä ja erilaisilla muodoilla. Tässä pienessä pihassa on selkeän, yksivärisen kiveyksen vastapainona tummaa liuskekiveä sekä kauniita koristekiviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.