| | |

Punajuuri-perunagalette paahdetuilla cocktailkurkuilla

Kaupallinen yhteistyö K-supermarketin kanssa

Tein rosollia. Tavallaan. Peruna-punajuuri galette nimittäin lainasi klassikolta raaka-aineita. 

Punajuuri-perunagalette paahdetuilla cocktailkurkuilla

Pari viikkoa sitten kyselin Instagramissa, söisitkö mielummin rosollin salaattina vai galettena. Molemmille löytyi kannattajansa. Osalle juuri perinteinen rosolli on se ruoka, joka tuo joulun. Toiset taas vannoivat vähän villin rosolliversion, punajuuri-perunagaleten, nimeen. Tämä resepti on kieltämättä niin herkku, että uskon rosollifanienkin siitä pitävän.

Punajuuri-perunagalette paahdetuilla cocktailkurkuilla

Suomalainen joulupöytä on varsin perinteinen. Se on juhlista oikeastaan ainoa, jolloin liki kaikissa kodeissa syödään suurilta linjoiltaan samankaltaisesti. On laatikot, kinkut ja kalat. Piparit, tortut ja riisipuuro mantelilla. Joulun ruokapöytä on aivan mahtava sukupolvelta toiselle siirtyvä perinne – osa suomalaista kulttuuriperinnettä, jossa juuret ovat syvät ja hyvät. Mutta voisihan sitä nyt vähän ravistella.

Älkää ymmärtäkö väärin. Rakastan perinteitä ja aivan erityisesti ruokaperinteitä. En ihan helpolla vaihtaisi joulupöydän lanttulaatikkoa tai sienisalaattia mihinkään muuhun. Ne on minulle joulun makuja, vahvoja makumuistoja lapsuudesta samassa haarukallisessa itse tehdyn sinapin kanssa. Mutta aika monen muun ruoan kohdalla voin rikkoa rajoja.

Porkkanalaatikon syön mielellään porkkanarisottona, jos makean porkkanan parina on riittävästi hapokkuutta. Kinkkua en välttämättä joulupöytään kaipaa lainkaan, mutta lämminsavuporoa tai -hirveä syön tosi mielellään. Kalattomana kaipaan – ja ehkä tänä vuonna teenkin – joulupöytään jotain äyriäisiä, vaikka ne eivät perinteiseen suomalaiseen jouluun kuulukaan. En oikein tiedä, miksi en ole aiemmin äyriäisiä joulupöytään ajatellut.

Punajuuri-perunagalette paahdetuilla cocktailkurkuilla

Juuri tällaista ravistelua tarkoitan. Rohkeutta tarkastella tuttua juttua, muuttaa niitä asioita, jotka eivät ole itselle niin tärkeitä. Kokeilla uutta, laajentaa hieman reviiriä, ehkä joku vuosi mahdollisesti palata taas vanhaan. Perinteet ovat upeita, mutta pelkästään perinteen vuoksi ei mitään ruokaa joulunakaan tarvitse tehdä. Rosollin voi aivan hyvin tarjota galettena, jos se ei omalle ruokakunnalle ole se rakkain jouluruoka.

Samasta ruokareviirin laajentamisestapuhuu K-supermarketitkin, jonka kanssa kaupallisessa yhteistyössä tämä postaus onkin toteutettu. K-supermarketit ovat sellaisia arjen aarreaittoja. Viimeksi eilen kuljeskelin lähikaupassa inspiroitumassa (joulukalenterista puuttui vielä pari ideaa, mutta eipä puutu enää). Samalla kuuntelin, kun palvelutiskillä keskusteltiin fileoinnin lomassa kalan paistamisesta ja reseptivinkeistä. Reseptejä muuten löytyy valtavasti esimerkiksi K-ruoka sovelluksesta. Sivukorvalla kuulin, että osa kalamyyjän ideoista oli asiakkaalle uusia. Siellä oltiin siis reviirin laajentamishommissa.

Punajuuri-perunagalette paahdetuilla cocktailkurkuilla

Resepti

Punajuuri-perunagalette paahderuilla cocktailkurkuilla

noin kuudelle

pohja

 • 3 dl jauhoja (esim. ruis- ja vehnäjauhoja tai tattarijauhoja ja gluteenitonta jauhoseosta)
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 100 g voita
 • 2–3 rkl vettä

täyte

 • 3–4 keskikokoista perunaa
 • 3 keskikokoista punajuurta
 • 1 rkl öljyä
 • suolaa
 • 100 g ranskankermaa
 • 1 tl dijon-sinappia
 • kourallinen cocktailkurkkuja
 • tuoreita yrttejä (esim. rosmariini)


kastike

 • 100 g ranskankermaa
 • loraus cocktailkurkkujen lientä

 1. Valmista ensin taikina. Sekoita kuivat aineet ja nypi voi joukkoon. Lisää vesi ja työstä taikinaksi. Laita jääkaappin tekeytymään muiden valmistelujen ajaksi.
 2. Kuori punajuuret, pese perunat. Viipaloi ne aivan ohuiksi lanteiksi. Jos haluat, voit pitää perunat ja punajuuret hieman erillään, jotta perunoista ei tule punaisia. Sekoita viipaleiden sekaan öljy sekä hieman suolaa.
 3. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja esipaista noin 15 minuuttia eli kunnes juureslantit ovat liki kypsiä.
 4. Kaulitse taikina noin 30 cm ympyräksi. 
 5. Sekoita ranskankermaan sinappia ja levitä seos pohjan päälle.
 6. Levitä pohjalle myös esipaistetut punajuuri- ja perunalantit. 
 7. Käännä reunat kohti keskustaa.
 8. Lisää cocktailkurkut. Voit halutessasi halkaista ne pituussuunnassa. 
 9. Paista noin 25 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin.
 10. Sekoita kastike ja tarjoa se galeten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.