• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Juomat Kesäruoka

Raparperi-seljankukkamimosa

Meidän pihan raparperi on kasvanut tontilla pitkään, paljon pidempään kuin tontin multa on ollut meidän kynsiemme alla. Vähän toista kymmentä vuotta sitten löysin juurakon maatöiden yhteydessä maahan hautautuneena. Sinänsä se, että tontilla on jotain hautautuneena, ei ole mitään ihmeellistä. Pihatöiden yhteydessä olemme löytäneet kaikkea hetekasta valtavaan pullokasaan ja pyöränromusta vanhoihin vessanpöntönnuppeihin. Oi aikoja, oi tapoja. Istutin juurakon ja nyt raparperi kasvaa vahvana ja tuottoisana.

Samaan aikaan kun raparperi alkoi puskea tämän kevään kasvuaan, huomasin Luonnonvarakeskuksen eli Luken etsintäkuuluttaneen vanhaa kantaa olevia raparpereja ja sipulikukkia. Koska asuinalueemme on rakennettu 40-50-luvulla, laitoin tiedot raparperista kaiken varalta tietokantaan. Etsinnässä ovat vanhat, erityisesti ohutvartiset sekä makeat ja vähähappoiset raparperit. Osa kuvauksista sopii ainakin meidän raparperiin. Kuulema kaikki tieto on arvokasta siinä mittakaavassa, joka itsellä asiasta on. Tiedot mm. kasvin iästä, ulkonäöstä ja käytöstä ovat merkittäviä. Myös mahdolliset tarinat kiinnostavat tutkijoita. Vanhoja raparpereja voi ilmoittaa heinäkuun loppuun asti.

Kevään ensimmäisistä varsista tein raparperisiirappia, jota teen joka ikinen vuosi moneen otteeseen. Nyt sekoitin siirapista tehtyyn juomaan tilkan myös toista suosikkiani, seljankukkamehua. Yhdistelmän olen todennut toimivaksi myös hillossa, eikä raparperi-seljankukkamimosa häviä lainkaan. Siirapissa vähensin hieman sokerin määrää tavallisesta, sillä tiivisteenä myytävä seljankukkamehu on myös makeaa.

Resepti

Raparperi-seljankukkamimosa

raparperisiirappi

n. 4 dl raparperia paloiteltuna

4 dl vettä

2 1/2 dl sokeria

mimosa

1-2 cl seljankukkamehutiivistettä per juoma

2 cl raparperisiirappia

kuohuviiniä tai hiilihapotettua vettä

Huomaa, että raparperisiirappia tulee yllä olevalla määrällä reilu annos, noin 5 dl. Katso alla olevista resepteistä muut raparperijuomat, joihin siirappia voi käyttää.

Tee ensin raparperisiirappi. Voit tehdä siirapin jääkaappiin vaikka muutaman päivän etukäteenkin. Huuhtele ja pilko raparperit noin senttisiksi paloiksi. Raparperia ei tarvitse kuoria; kuori antaa kivasti väriä siirapille. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja raparperin pehmenneet (noin 15 minuuttia). Jäähdytä ja siivilöi. Raparperimassan voit syödä vaikka jugurtin kanssa.

Mittaa lasin pohjalle jäähdytettyä raparperisiirappia ja seljankukkamehutiivistettä. Täytä lasi kylmällä kuohuviinillä tai hiilihapotetulla vedellä. Sopivan makeuden eli siirappi ja mehumäärän löydän maistelemalla. Meidän makuun seljankukkaa saa olla hieman vähemmän kuin raparperia (noin 1:2). Koristele mintunoksalla ja tarjoa heti.

_____

Kurkkaa myös muut raparperiset reseptini:

Raparperijäätee
Raparperinen onnittelujuoma
Raparperikukko
Raparperi-seljankukkahillo


6 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Maapähkinäkastike vietnamilaisille kesärullille
Next Post: Yrtti-oliivitahnalla täytetyt tomaatit »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    2.6.2015 at 20:27

    Kiitos, Tiina! Mukavaa kesäkuuta sinullekin!

    Reply
  2. Tiina G says

    31.5.2015 at 21:34

    Tämän täytyy olla herkkua! Olen ihan hullaantunut raparpereihin, niin kun aina tuppaa käymään tähän aikaan vuodesta. Kiitos juomainspiraatiosta ja kivaa kesäkuun alkua!

    Reply
  3. Hannele says

    27.5.2015 at 17:17

    Ennen meitä tontilla asui kaiketi porukkaa, joka hävitti liki kaiken joko hautaamalla tai polttamalla. Hetekan löytyminen on melko vinkeää: Ensin luuli, että lapio osui rautalankaan. Sitten ajatteli sen olevan joku yksittäinen jousi, kunnes ymmärsi, että ei ne jouset ihan heti lopukaan.

    Raparperisiirapille peukku!

    Reply
  4. Hannele says

    27.5.2015 at 17:12

    Tiedämme kenelle soitamme, jos kaksipyöräisiä vielä nousee maasta 🙂

    Reply
  5. Mari - Kivistössä says

    27.5.2015 at 13:19

    Raparperisiirappi on tajuttoman monikäyttöistä! Tämä on varmasti täydellistä viikonlopun maljannostajaisissa.

    Me ei olla kauheasti kaivettu ylös tontinkohtia, joilla joku ei jo ennen meitä olisi lapion varressa työskennellyt, mutta ollaan löydetty kengänraatoja ja sen sellaisia. Hetekaan emme ole vielä törmänneet!

    Reply
  6. Sari - CampaSimpukka says

    26.5.2015 at 20:47

    Meillä oltaisiin varmaan vaan innoissaan, jos pyöränromu löytyisi tontilta 😀

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.