|

Salviapesto

Salviapesto hurmaa metsäisyydellään – salvian ihanan roteva maku on täydellinen pari esimerkiksi sienten kanssa.

Salviapesto on herkullinen ja monikäyttöinen tahna.

Salvian lehdet ovat lempeän vihreät ja hieman pörröisen näköiset.

Salvian lempeän vihreät, hieman pörröisen näköiset lehdet ovat kesäisen puutarhan kaunistus. Salvia on helppohoitoinen yrtti, joka viihtyy hyvin myös ruukkupuutarhassa.

Salvian voimakas, ihanan metsäinen maku saattaa tuntua ruoissa joskus hieman läpitunkevalle ja vahvalle. Ja vaikka salvia on monikäyttöinen, ei se ehkä ole joka paikkaan sopiva kesäntuoja, kuten vaikka basilika tai lehtipersija. Mutta vahvuutensa vuoksi salvia on niin herkullinen!

Salviapesto aivan huikean hyvää sekä paahdetun leivän päällä että pastan kanssa. Kokeile pestoa myös perunoiden, paistettujen sienten ja liharuokien kanssa.

Halutessasi voit sekoittaa pestoon jotain muuta yrttiä – ja yhtälailla käyttää pienen määrään juurevuutta tuovaa salviaa muiden yrttien seassa.

Tee salviasta peston lisäksi ainakin nämä ihanat reseptit, jotka ovat helppoja arkiruokia ja valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Salviapesto

Salviapesto on vahvan yrttinen mutta ihana tahna, joka hurmaa monikäyttöisyydellään.
Esivalmistelu10 mins

Raaka-aineet

  • 1 ruukku salviaa
  • 1 dl pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl parmesaania raasteena (muista vegevaihtoehto!)
  • hieman sitruunamehua
  • 1 – 1 1/2 dl oliiviöljyä
  • ½ tl hunajaa tai sokeria
  • ripaus suolaa tarvittaessa

Tee näin

  • Paahda siemeniä kuivalla pannulla kunnes ne saavat kauniin ruskean värin.
  • Raasta juusto.
  • Mittaa tehosekoittimeen salvianlehdet, paahdetut pinjansiemenet, juustoraaste(et) ja sitruunamehu.
  • Lisää öljy vähitellen. Voit lisätä sen joko nauhana koneen käydessä tai loraus kerrallaan ja välillä konetta käyttäen. Surauttele kunnes kastike on tasaista.
  • Peston voi pakastaa vaikka annospaloina jääpalarasiassa.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa?

Similar Posts

7 Comments

  1. Jasu, joku kiusaa tarhureita selvästi! Se kun on just noin, että vaikeakäyttöiset yrtit ja rikkaruohot rehottavat, muut eivät. Pah!

    Hayley, tuota salviateetä täytyy kyllä kokeilla. Kiitos linkkivinkistä!

    luimupupu, pine mouth -vaivasta en oo koskaan kuullutkaan! Kääks.

  2. Meillä käytetään paljon salviaa, esim. lampaanjauhelihan, kanan, kalan ja possun kanssa, perunasalaatissa ja yrttiöljyssä. Voissa paistetut salvian lehdet possun kyljysten kanssa ovat tosi hyviä.

    Pinjansiementen kanssa kannattaa olla varovainen – pitkulaiset kapeat eurooppalaiset ovat suurta herkkua, mutta pyöremmistä, pienemmistä voi saada "pine mouth"-vaivan, kaikki maistuu hirveältä muutaman viikon… ei ollut kiva…

  3. Salvian reipas kasvu on huomattu täälläkin, komeasti rehottaa parvekkeella! 😀 Ja samaa "mihis tätä nyt sit käyttäis" on saanut pohtia. Olen onnekseni ruvennut kovasti tykkäämään salviateestä. Jo yhden ison lehden repiminen teekupin pohjalle riittää, siihen sitten kiehuvat vedet päälle ja haudutellaan ja jäähdytellään hetkinen. Nam!

    Tässä muuten aika hyvä linkkivinkki kiinnostuneille, ehkä jo tullutkin vastaan. 🙂

  4. Mä olen harmitellut monena kesänä samaa, ettei salviasta keksi riittävästi ruokaa. Jostain syystä kaikki ne yrtit (salvia, oregano, rakuuna, sitruunamelissa), jotka eivät ole keittiössä niin helppo/monikäyttöisiä kasvavat kaikkein parhaiten.

  5. Uskon kyllä salvian tehon lääkkeenä. Monessa paikassa varoiteltiin, ettei sitä saa käyttää liian pitkään yhtäjaksoisesti. Niin on ärtsyä kamaa.

    Valkoinen pitsa kuulostaa taivaalliselta. Reseptiä, Kotiharmi, odotellessa.

  6. Minä oon käyttänyt salviaa pizza biancossa eli valakosessa pitsassa. Se sopi siihen tosi hyvin sitruunalla maustetun ranskankerman ja parmankinkun kanssa.

  7. Minulla oli viime talvena aivan maatakaatava flunssa ja yskä, joka kesti viikkokausia. Saksalainen ystävämme antoi minulle salviapastilleja, ne olivat todella tehokkaita, illalla sellainen kitalakeen ja kylläpä rauhoitti yskän ja sain nukuttua. En tohtinut miettiä sokerin määrää pastillissa, kun uni maistui niin makoisalta pitkän huonosti nukutun yön jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating