Savukalatahna
Savukalatahna on helppo ja monikäyttöinen kastike, joka viihtyy uuniperunoiden ja uusien perunoiden kaverina, kalapöydässä sekä pienissä suupaloissa.
Voit käyttää tahnaan joko lämminsavustettua kalaa tai kylmäsavustettua kalaa. Valitse tahnaan suosikkikalasi – minä käytän usein lämpimässä savustettua ahventa tai kylmäsavuhaukea.
Tahna on nopea tehdä, mutta sen kannattaa antaa tekeytyä rauhassa, jotta maut tasaantuvat. Jos käytät kylmäsavukalaa, älä laita tahnaan lainkaan suolaa – tunnissa suolainen kala on tehnyt tanhan suolaisuudelle taikojaan.
Savukalatahna on ihanaa uuniperunoiden täytteenä, kalapöydässä jouluna ja juhannuksena tai vaikka pienien keksien tai ruisnappien päällä herkullisina suupaloina.
Muista myös nämä helpot ja hyvät tahnat:
Savukalatahna
Raaka-aineet
- 2 dl creme fraichea (esim. kaurafraiche)
- 1/2 dl majoneesia
- 150 g savukalaa
- 1 pieni salottisipuli
- 1 sitruunan kuori raastettuna (keltainen osa ohuelti)
- mustapippuria myllystä
- suolaa tarvittaessa (ks. vinkit)
Tee näin
- Hienonna salottisipuli aivan pieneksi.
- Silppua pieneksi myös savukala.
- Sekoita creme fraichen joukkoon majoneesi, savukala ja sipuli.
- Raasta pesty sitruunankuori ohuelti (vain keltaista kuorta).
- Rouhi sekaan mustapippuria.
- Lisää suolaa vain, jos kalassa ei ole paljoa suolaa.
- Anna tahnan maustua ainakin tunnin verran, jotta maut tasaantuvat.
- Maista ja lisää suolaa ja happoa (esim. hieman sitruunamehua) tarvittaessa.
Vinkit!
- Voit lisätä tahnaan halutessasi tuoretta tilliä
- Jos käytät kylmäsavukalaa, älä lisää tahnaan suolaa lainkaan. Suolainen kala maustaa kyllä tahnan.
- Kalana voit käyttää lämminsavustettua kalaa tai kylmäsavukalaa. Kokeile vaikka ahventa tai haukea!