Uuniomenat putosivat puusta

Puusta pudonneet omenat olivat minulle merkkinä: tänään oli tehtävä uuniomenoita. Mielestäni omenan ja kauran liitto on taivaassa siunattu – lempeä kaura ja pirtsakka omppu ovat toisiaan kunnioittava ja tasapainottava pariskunta. Pehmeäkuorisia ja myrkyttömiä kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, koska kuoret pehmenevät uunissa lusikalla syötäviksi. Täydellinen pimeän illan makea herkku.

****
Uuniomenat kauratoskalla (neljälle)

4 kotimaista omenaa
50 g voita
4 rkl (muscovado)sokeria
1 tl sitruunamehua (voi jättää poiskin)
1 dl kaurahiutaleita

1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
½-1 tl kanelia

Poraa omenista omenaporalla tai kuorimaveitsen kärjellä siemenkodat pois. Sulata voita hieman, jotta saat sekoitettua siihen sokerin, sitruunamehun ja kaurahiutaleet. Lusikoi kauratoska omenan sisuksiin. Tiivistä reilusti, jotta saat mahtumaan herkkua enemmän. Voit tehdä toskasta myös keon omenien päälle – uunissa rasva ja sulava sokeri valelevat omenan ulkopintaa (nam). Paista omenia 175 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos uuni ei ole kiertoilmauuni, voi lämpöä olla 200 astettakin. Seuraile välillä tilannetta. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita mausteeksi kanelia. Tarjoa omenat kuumina tai haaleina. Vaniljavaahto on parhaimmillaan, kun se ehtii kylmetä jääkaapissa.

2 Comments

  1. Syksyn iloja 🙂 Eihän tämä kesän vaihtuminen syksyyn nyt niin harmin paikka olekaan: omppuhommia ja sienestystä. Nam.

  2. Noniin. Nyt on varmaan pakko tehdä uuniomenaa. Tai jotain omppujuttua… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.