Vege-rendang – parasta mitä nyhtökaurasta voi tehdä
Vege-rendang on parasta mitä nyhtökaurasta voit tehdä. Kokeile, tykkäät varmasti.
Kuulutko kanssani samaan leiriin? Leiriin, jonka mielestä nyhtökaura on ideana ja innovaationa aivan loistava, mutta joka on ollut kerta toisensa jälkeen hieman pettynyt nyhtökaurasta tehtyihin ruokiin. Tämä juttu on nyt erityisesti sinulle. Ja siis myös minulle.
Olen testannut nyhtökauraa monenlaisissa ruoissa. Tähän mennessä onnistunein kokeilu on päätynyt blogiinkin, tuhdin makeassa kastikkeessa viimeistelty nyhtis on oikein hyvää salaatin tai patongin välissä. Tämän lisäksi olen koittanut saada maun ja rakenteen kohdalleen useampaan kertaan muissa ruoissa. Olen yrittänyt paahtaa, paistaa ja hauduttaa, mutta julkaisukelpoisia onnistumisia ei ole tullut. Mutta nyt meni nappiin: Vege-rendang on parasta mitä nyhtökaurasta voi tehdä.
Tarvittiin vain vähän vege-gurun vetoapua. Reseptistä kaikki kunnia ja kiitos kuuluu nimittäin Hannalle, jonka käsialaa ohje on. Hanna on myös toistuvasti patistellut minua rendang-reseptinääreen, kun olen kaupan parkkipaikalta, hyllyjen välistä tai sohvannurkasta viestittänyt, että mitä ihmettä sitä keksisi ruoaksi. Meillä on Hannan kanssa niin samanmoinen ruokamaku, että hänen reseptejä ei tarvitse edes säätää omaan suuhun sopiviksi, ne ovat sellaisenaan minulle toimivia.
Vege-rendang on loistava ruoka monella tapaa. Maut ovat intensiiviset, valmistus perinteistä lihaversiota selvästi nopeampaa ja makumaailma on moninainen ja vivahteikas. Ruoka on pöydässä puolessa tunnissa – kuten arjentaklaajan kuuluukin –, jos maustetahnan tekee etukäteen. Ja sitähän voi tehdä vaikka triplasatsin viikko etukäteen ja tarvittaessa vaikka pakastaa. Niin minä aion seuraavalla kerralla tehdä.
Resepti
Vege-rendang – parasta mitä nyhtökaurasta voi tehdä
2–3 annosta
maustetahna
- 1 pieni sipuli tai salottisipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2–3 tuoretta punaista chiliä
- 1 sitruunanruoho (8–10 cm tyvestä)
- 1 tl kurkumaa
- hieman mustapippuri myllystä
- 2 rkl kookosöljyä
rendang
- 1 pkt (250 g) nyhtökauraa
- 4 dl kookosmaitoa
- 1 rkl soijakastiketta
- 4 kaffirlimetin lehteä
- 2 rkl kookossokeria
- 1 tl suolaa
lisäksi
- keitettyä riisiä
- tuoretta korianteria
- limetinlohkoja
- (tuoretta chiliä silputtuna
- Valmista ensin maustetahna. Kuori ja pieni sipuli ja valkosipulinkynnet, inkivääri, chili sekä sitruunaruoho. Laita kaikki tahnan ainekset mortteliin tai pieneen tehosekoittimeen ja nuiji/aja tahnaksi.
- Laita tahna pannulle ja paista muutama minuutti, jotta mausteet avautuvat.
- Lisää kookosmaito, soija, nyhtökaura, kaffirlimetin lehdet ja sekoita.
- Hauduta pienellä lämmöllä puolisen tuntia. Mausta sokerilla ja suolalla.
- Keitä riisi rendangin hautuessa. Tarjoa vege-rendang keitetyn riisin kanssa.
- Viimeistele tuoreella korianterilla ja purista limetin mehua halutessasi annoksen päälle.
Ostettiin nyhtökauraa eikä tiennyt vielä mitä siitä vois tehä ): pakko kokeilla!<3
Soppahanna on sinnikkäästi muistuttanut minua tästä ruoasta, onneksi!
Tässä on sopivasti Thaimaan makuja tasaamaan sinun matkamuistoja 🙂
Kuulun tähän porukkaan! Melkein joka kerta kun nyhtökauraa olen syönyt (missä tahansa annoksessa) – alkaa se maistua puolessa välissä annosta hiukan puulta.. Tämä resepti toi taannoisen Thaimaan matkan mieleen ja uskon ilman epäilyjä sinua, että tässä nyhtökaura toimii koko annoksen ajan! Kokeilen siis 🙂