| |

Gnocchivuoka – helppo yhden astian arkiruoka

Gnocchivuoka syntyy yhden astian taktiikalla: kaikki ainekset kaadetaan uunivuokaan ja alle puolessa tunnissa ruoka on jo pöydässä. Täydellisestä.

Kaupan valmiit gnocchit ovat todellista pikaruokaa – ne kuuluvat samaan sarjaan nopeiden pastojen kanssa. Eräänlaista pastaa gnocchit ovatkin, sillä niitä kutsutaan usein myös perunapastaksi.

Perunapasta-nimi on aivan perusteltu, sillä Suomessa myytävissä gnoccheissa on käytetty liki poikkeuksetta raaka-aineena perunaa. Italiassa gnoccheja on monenlaisia: Joskus mykyt tehdään jauhojen lisäksi kasviksista, joskus ricotta-juustosta, leivästä tai kananmunasta. Gnocchi di patate eli perunagnocchit ovat kuitenkin saapasmaassakin yleisimpiä.

Perunapastan voi valmistaa monella tapaa. Minä pidän eniten paistetuista gnoccheista, mutta moni vannoo vaikkapa tomaattikastikkeessa kypsytettyjen pottumykyjen nimeen. Useimmiten teen gnocchiruoan paistinpannussa tai wokkipannussa, mutta nyt saattoi löytyä voittajakonsepti: uunignocchit!

Gnocchivuoka on helppo ja nopea tehdä ja sitä voi varioida loputtomiin. Tämäkin kombinaatio kannattaa testata: kirsikkatomaatteja, purjoa ja halloumia. Tomaatit tuovat ruokaan sopivasti happoa ja mehevyyttä, uunin lämmössä pehmentynyt purjo makeutta ja halloumi napakan, täydellistä vastusta antavan rakenteen lisäksi valloittavaa suolaisuutta. Loistava yhdistelmä!

Kokeile myös näitä suosittuja gnocchi-reseptejäni:

Helppo gnocchivuoka

Gnocchivuoka

Gnocchivuoka on helppo arjentaklaaja, joka valmistuu puolessa tunnissa!
Esivalmistelu5 minutes
Kypsennys25 minutes
Valmistusaika30 minutes
Annokset: 4 annosta

Raaka-aineet

  • 500 g gnoccheja
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 1 pienehkö purjo
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • hieman suolaa
  • mustapippuria
  • 200 g halloumi-juustoa (+ hieman öljyä)
  • tuoretta basilikaa tai esim. rukolaa

Tee näin

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Kaada reilunkokoiseen uunivuokaan tai uunipellille gnocchit, kirsikkatomaatit sekä puoliksi halkaistu, pätkitty purjo. Käytä purjosta vaalea osa sekä mehevät vihreät osat.
  • Kaada sekaan oliiviöljy ja sekoita.
  • Mausta suolalla ja pippurilla. Muista, että halloumi on suolaista, joten ole maltillinen suolan kanssa.
  • Paista 15 minuuttia.
  • Lisää kuutioitu halloumi ja tilkka öljyä ja paista vielä 10 minuuttia.
  • Voit myös lisätä halloumin heti ja sekoittaa sen muiden ainesten joukkoon. Silloin 20 minuutin paistoaika riittää ja gnocchit jäävät pehmeämmäksi. Molemmat tavat ovat hyviä, valitse omasi.

Vinkit!

  • Lisää ruokaan tuoretta tai kuivattua chiliä, jos tykkäät, että ruoassa on chilin tuomaa syvyyttä.
  • Gnocchivuoan lisäkkeeksi sopii vihersalaatti ja vaikkapa tzatzikimainen jogurttikastike.

Joko seuraat Kokkipotteja Instagramissa? Tule mukaan!