| | |

Marokkolainen jauhelihakeitto eli harira

Marokkolainen jauhelihakeitto on kuin se tuttu arkiruokaklassikko täydennettynä kourallisella mausteita. Ihanaa!

Harira eli marokkolainen jauhelihakeitto on täyteläinen sekä maultaan että ruokaisuudeltaan. Tämän keiton jälkeen ei ole nälkä, sillä jauhelihan lisäksi sopassa on myös linssejä.

Hariraan laitetaan usein myös kikherneitä, mutta soppa toimi loistavasti ilmankin. Linssejä en sen sijaan jättäisi keitosta pois, sillä ne antavat liemeen hyvää tekstuuria.

Keiton pohja on niin maukas, että se on mielestäni helposti muokattavissa myös kasvisversioksi. Silloin keittoon lisätään purkillinen kikherneitä ja jauheliha jätetään pois – ja kahdella kasviproteiinilla ryyditetty keitto valmis.

Harira on sellaista sielun syvimpiäkin sopukoita lämmittävää soppaa. Alle linkitin sekä kaikki Kokkipottilan keitot että muutaman helpon arkikeiton reseptin.

Marokkolainen jauhelihakeitto eli harira

Marokkolainen jauhelihakeitto on kuin tuttu arkiruokaklassikko täydennettynä kourallisella mausteita.
Esivalmistelu20 mins
Kypsennys40 mins
Valmistusaika1 hr
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 1 1/2 dl punaisia linssejä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynttä
  • 2 sellerinvartta
  • 1 keskikokoinen porkkana
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa ja/tai korianteria hienonnettuna varsineen
  • 1 rkl säilöttyä sitruunaa
  • 1/2–1 punainen chili (tai hieman chilitahnaa)
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl eeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 3/4 tl kanelia
  • 200 lampaan jauhelihaa (myös nauta käy hyvin)
  • 2–3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tl harissatahnaa
  • 1 litra liha- tai kasvislientä
  • 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • 2 tl hunajaa tai sokeria
  • suolaa
  • persiljaa ja/tai korianteria
  • sitruunalohkoja

Tee näin

  • Liota linssejä kylmässä vedessä sen aikaa, kun pilkot vihannekset.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  • Hienonna sellerinvarret ja raasta kuorittu porkkana.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia keskilämmöllä 5–10 minuuttia.
  • Lisää kattilaan yrtit, chili ja mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti.
  • Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. Ruskista.
  • Laita kattilaan valutetut linssit sekä tomaattipyre, harissa, tomaattimurska ja liha- tai kasvisliemi. Sekoita.
  • Hienonna säilötty sitruuna ja lisää se keittoon ja anna keiton hautua kannen alla vähintään puoli tuntia, mielellään enemmänkin.
  • Mausta suolalla. Voit pyöristää makua pienellä määrällä hunajaa tai sokeria.
  • Tarjoa keitto tuoreiden yrttien ja sitruunalohkojen kanssa.
  • Keitto on erinomaista myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

Seuraathan jo Kokkipottilan ruokaseikkailuja Pinterestissä?

Katso myös nämä reseptit:

17 Comments

  1. Tulipa maukas keitto, kiitos reseptistä! Mukavan mausteinen, ja täyttävä ilman tuota jauhistakin 🙂 Ääni myös kanelille ihan pääruoissakin.

  2. Pääsiäisen aikaan tämä keitto olisi tosi passeli! Ulkoilun jälkeen keittoa naamaan ja takaisin pihalle. Parasta.

  3. Siellä on kyllä tosi monta houkuttavaa reseptiä. Hiirenkorvia on aika monta 🙂

  4. Taatusti toimii ilman jauhelihaakin!
    Marokkoon(kin) olis kiva matkata.

  5. Ihanan kuuloinen keitto ja minua alkoi jo kutkuttamaan tuo lammas-papukeitto. Sopisi meidän pääsiäispöytään!

  6. Mun tarvitsi vain nähdä eka kuva ja arvasin että kyseessä on Arielan kirja! 🙂 Uskon että mullakin menee vielä testiin useampi kirjan resepti.

  7. Mulla sama kirja käsittelyssä, kun vain pystyis resepteistä päättään mitä tekis. Paljon uutta mulle!

  8. Kirja on ihan mahtava ja niin varmasti tuo keittokin. 🙂

  9. Hauska sattuma, olin juurikin pari viikkoa sitten Marokossa! 🙂 Siellä tosin törmäsin hariraan vain kasvisversiona (mikä kyllä itselleni sopi mainiosti), tämäkin resepti varmaan toimisi ihan hyvin vaikka jättäisi jauhelihan pois..(?)

  10. Vähän tuolla taktiikalla resepti minullakin valikoitui kokeiluun 🙂

  11. Ihan kuin mulle tehty ohje, sillä kaikki tarpeet löytyy ilman kaupassa käyntiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating