| |

Itse tehty voitaikina

Itse tehty voitaikina onnistuu helpolla tai vaikealla tavalla. Valitsin helpon tavan.

Itse tehty voitaikina ei ole lainkaan vaikea tehdä. Etenkin, jos valitsee helpomman tien. Ainekset vaivataan sekaisin, taikinaa kaulitaan ja taitellaan muutamia kertoja ja siinä se. Lopputulos on paljon maukkaampi kuin kaupan taikina, vaikka aivan samaan lehtevyyteen ei toki päästäkään.

Testasin myös perinteisempää, sitä vaativampaa tapaa, jossa osa voista kaulitaan taikinaan lastuina. Lopputulos joulutortuissa ja pasteijoissa oli niin samanlainen, että päätin pitäytyä helpossa ohjeessa.

Täydelliset joulutortut syntyvät, kun teet voitaikinan ja keität samalla luumuhillon kuivatuista luumuista. Alla on voitaikinan ohje sekä linkki luumuhilloreseptiin ja suolaisiin joulutorttuihin, joihin taikina sopii myös erinomaisesti.

Muista myös nämä joulun ajan klassikot:

ITSE TEHTY VOITAIKINA

Itse tehty voitaikina on helppo tehdä – ja siitä tulee parhaat tortut ja pasteijat.
Esivalmistelu30 mins

Raaka-aineet

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 180 g voita (kylmää ja kuutioitua)

Tee näin

  • Laita kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa käsin tai koneella tasaiseksi taikinaksi.
  • Taikinan kaulitseminen helpottuu, jos taikina kylmää. Voit siis laittaa taikinan ennen kaulintapuuhaa.
  • Kaulitse taikina levyksi, taita kolmeen osaan.
  • Kaulitse uudelleen ja taita taas.
  • Kaulitse muutamia kertoja.
  • Käytä mahdollisimman vähän kaulitessa jauhoja, ettei taikinaan muodostu jauhotaskuja.
  • Säilytä kylmässä.

Itse tehty voitaikina

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 180 g voita (kylmää ja kuutioitua)
  1. Laita kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa käsin tai koneella tasaiseksi taikinaksi.
  2. Taikinan kaulitseminen helpottuu, jos taikina kylmää. Voit siis laittaa taikinan ennen kaulintapuuhaa.
  3. Kaulitse taikina levyksi, taita kolmeen osaan. 
  4. Kaulitse uudelleen ja taita taas.
  5. Kaulitse muutamia kertoja. 
  6. Käytä mahdollisimman vähän kaulitessa jauhoja, ettei taikinaan muodostu jauhotaskuja.
  7. Säilytä kylmässä.

5 Comments

  1. Minkälaisessa lämpötilassa valmistatte taikinan että se onnistuu, ainakin täällä jossain +30c siitä tulee liisteriä joka tarttuu alustaan kaulimeen sormiin ja rikkoutuu eikä kestä liikuttelua eli jää kiinni joka paikkaan repeillen vaikka kuin pinnoille lisätty vehnäjauhoja. Onko neuvoja, vinkkejä vai onko taikinantekopaikan lämpötilalla suurikin merkitys taikinan koostumukseen.
    Vinkkejä, apua tähän ongelmaan vai toimisiko joku muu resepti paremmin?

    1. Itsellä täällä Thaimaassa tuo sama lämpenemis ongelma ja laitan taikinan ja kaulimen aina välillä jääkaappiin jäähtymään, niin pysyy taikina viileänä, eikä pehmene liikaa.

  2. Laitoin jauhot kippoon ja heitin voin perään, puristelin ne ja aloin lisäämään vettä, mutta käytin sitä vain tipan, kun taikina olikin jo valmis.
    Oli niin helppo ohje, että käärin aikani kuluksi, jotain tehdäkseni, myös ne loput voit paketista(jtn 80gr) taikinan sisään, kiitos tästä!!

  3. Justiin tuolla jeesustelin omassa blogissani, että ostan kyllä voitaikinani kaupasta. Sinä saat kyllä voitaikinankin teonkin kuulostamaan houkuttelevalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti