Paahdettua ruusukaalia & karamellisoitua sipulia

Odotan uutta ruusukaalisatoa kuin kevättä. Ensimmäisenä pannulle pääsivät oman maan pikkukaalit, joiden en enää malttanut antaa jäädä kasvimaalle.

Ruusukaalin valmistamisessa on vain yksi sääntö: älä ylikypsennä sitä. Juuri kukaan ei välitä laitoskeittiöiden kitkeristä ja ylikeitetyistä, suolattomista ruusukaaleista. Toisaalta kaikki tuntuvat rakastavan ruusukaalia, kun se on laitettu siten kuin se on parhaimillaan. Me syömme ruusukaalia useimmin uunissa tai grillissä paahdettuna kuten tässäkin reseptissä tehdään. Myös kevyt höyrytys on oiva tapa laittaa kaalia. Helpoimmalla pääsee, kun ruusukaalin syö raakana – aivan loistavaa sitenkin.

Resepti

Paahdettua ruusukaalia & karamellisoitua sipulia

2-4 annosta 


400g ruusukaalia

2-3 rkl öljyä 

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1-2 tl karkeaa dijon-sinappia

noin 1 rkl hunajaa

noin 1 rkl sherryetikkaa tai punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista ruusukaaleista kova kanta ja puolita kaalit. Poista tarvittaessa uloimmat lehdet. Laita kaalit leivinpaperin päälle pellille ja valuta päälle hieman öljyä (noin 1-2 rkl). Ripottele päälle suolaa. Esivalmistele myös sipulit: kuori, puolita ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Valkosipulin voit myös murskata pienemmäksi.

Paahda ruusukaaleja uunissa 10-15 minuuttia kaalien koosta ja uunista riippuen. Kaalit saavat saada väriä, mutta ylikypsiksi ne eivät saa mennä. Kaalien ollessa uunissa kuullota sipuleita öljytilkassa pannulla pienehköllä lämmöllä. Kun sipulit ovat pehmeitä, laita pannulle sinappi. Mausta sipuliseos hunajalla ja etikalla. Sekoita. Kaada paahtuneet ruusukaalit sipulien kanssa samalle pannulle ja pyöräytä, jotta maut sekoittuvat. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Makeus ja happo kannattaa säätää omalle suulle sopivaksi. Rouhaise päälle hieman mustapippuria ja tarjoile lisäkkeenä tai sellaisenaan.

_____

Kokeile myös näitä ruusukaalireseptejä:



12 Comments

  1. Ei karamellisoituja sipuleja tuossa ajassa saa aikaiseksi. Lisäksi jos niitä haluaa saada sopivassa suhteessa ruusukaalin määrään, niin 4 sipulia voisi olla sopiva määrä. Kyllä ohjeen mukaisella tavallakin sipuleista varmaan hyviä tulee, mutta on väärin kutsua niitä karamellisoiduiksi sipuleiksi. Niihin ei mitään hunajaa tarvitse lisätä, kun tarpeeksi kauan miedossa lämmössä paistelee. En ole mikään kokki, mutta monenlaista ruokaa on kuitenkin tullut tehtyä.

  2. Onhan herkullisen näköiset kuvat ruusukaaleista. Täytyypi laittaa kokeiluun.

  3. Tämä oli mahtavaa! Paluuta veteläksi keitettyyn ruusukaaliin ei ole enää. Roosa-tytär 10v. vain ilmoitti, että tätä pitää tehdä uudestaan.

  4. Pekoni ja ruusukaali ovat kyllä todellinen klassikkoherkku. Nam!

  5. Tämä menee kokeiluun. Kaikki kaalit ovat ihania mutta ruusukaali ehkä se paras 🙂

  6. Brysselkål on mun suosikkimakuja lapsuudesta! Mammalla oli tapana paistaa niitä pekonin kanssa – ihan sairaan hyvää!

  7. Karamellisoitu sipuli taitaa tasapainottaa melkein mitä tahansa makua. Tai noin niin kuin elämää ylipäätään 😀

  8. Karamellisoitu sipuli tasapainottaa varmasti sopivasti ruusukaalien makua, kuulostaa oikein lupaavalta ohjeelta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.