Pastasalaatti

Pastasalaatti on täydellinen ruoka. Se on samaan aikaan kepeä ja runsas, retro ja moderni.

Pastasalaatti

Parikymmentä vuotta sitten ystäväni järjestivät latobileet. He pyysivät vieraita tuomaan pitopöytään bravuurinsa. Minä vein mukanani pastasalaatin. 

Italialainen pastasalaatti on kulkenut mukanani siitä saakka. Voin jo myöntää, että ei pastasalaatti silloin mikään bravuurini ollut, mutta vahvalla luotolla onnistumiseen kokkailin silloinkin. Suu kyllä kertoo, mitä ruoka kaipaa. Salaattiin on tarttunut matkan varrella lisää runsautta – ladossa syötiin pesto-pastasalaattia, joka oli höystetty tuoreella basilikalla. 

Nyt salaatissa on klassisen italialaisen antipastin ainekset. Peston jätin tällä kertaa pois ja kastikkeeksi tein raikkaan vinaigretten. Pastasalaatin haasteena on aina kastikkeen katoaminen. Pasta nimittäin imee kastiketta itseensä valtavasti. Siksi kastiketta kannattaa aina lisätä juuri ennen tarjoilua. Juhlapöydän pastasalaatti kannattaa sekä valella reippaalla määrällä kastiketta. Jos salaatti odottelee vieraita, on kastiketta hyvä tarjota myös erikseen. Näin kaikki saavat mehevää salaattia.

Pastasalaatti

Kasvis-pastasalaatti on helppo tehdä moneen ruokavalioon sopivaksi: Kun pastaksi valitsee gluteenittoman pastan ja pitää antipastot kasvispohjaisina, sopii salaatti sekä gluteenittomaan että vegaaniseen ruokavalioon. Kesän juhlia ajatellen tämä on siis mainio juhlapöydän salaatti.

Kaadoin kypsän, kylmällä vedellä huuhdellun pastan joukkoon oliiveja, artisokansydämiä, isoja ja pieniä kapriksia sekä reilusti kirsikkatomaatteja. Usein laitan sekaan tuoreiden kirsikkatomaattien lisäksi myös uunikuivattuja tomaatteja, jotka tuovat salaattiin aivan uusia sävyjä. Päälle voi vuolla parmesaania tai repiä hyvää mozzarellajuustoa.

Pidä mielessä myös nämä ihanat salaatit juhlia tai salaattibuffaa ajatellen:

Pastasalaatti

Pastasalaatti on ihana lounas ja loistava tarjottava buffet-pöydässä. Ehkä teetkin heti tuplasatsin.
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys10 mins
tekeytyminen1 hr
Valmistusaika1 hr 25 mins
Annokset: 4 -6

Raaka-aineet

  • 250 g pastaa fusilli
  • vettä + suolaa pastan keittämiseen
  • 1 prk marinoituja artisokansydämiä
  • kourallinen oliiveja
  • kourallinen isoja kapriksia
  • noin 250 g kirsikkatomaatteja
  • 6 rkl oliiviöljyä (hyödynnä osin artisonkansydämien säilöntäöljy)
  • 3–4 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • noin 1 tl suolaa
  • 1–2 rkl sokeria tai hunajaa
  • 1 ruukku basilikaa
  • parmesaania tai mozzarellaa (voi jättää pois)

Tee näin

  • Keitä pasta al denteksi suolatussa vedessä.
  • Kaada pasta lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.
  • Leikkaa artisokansydämet lohkoiksi, puolita oliivit ja kirsikkatomaatit sekä isot kaprikset. Halutessasi voit käyttää myös pieniä kapriksia (noin 3 rkl).
  • Sekoita oliiviöljyyn etikka, hienonnettu valkosipulinkynsi, suola ja sokerit tai hunaja. Sekoita voimakkaasti.
  • Kaada reilu puolet kastikkeesta salaattiin ja sekoita.
  • Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia. Jätä loput kastikkeesta odottamaan.
  • Lisää basilika ja parmesaani tai mozzarella juuri ennen tarjoilua.
  • Lisää kastiketta tarpeen mukaan.
  • Jos tarjoat pastasalaattia noutopöydässä voit tehdä hieman lisää kastiketta tai laittaa oliiviöljyn ja balsamicon/muun etikan pöytämausteeksi.

Vinkit!

VINKKI! Voit lisätä pasta sekaan myös pestoa. Sekoita pesto lämpimään pastaan.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa?

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti