|

Pikkelöity fenkoli

Fenkoli säilyttää rouskuvan rapeutensa pikkelöitynäkin. Raikas lisäke on koukuttavan hyvää!

Fenkoli on mahtava kasvis. Se on samaan aikaan vahva ja lempeä, rohkean raikas ja makea. Raakana siinä on aimo tujaus aniksisuutta, joka antautuu lempeäksi aromaattisuudeksi, kun fenkolin laittaa uuniin. 

Sama ilmiö on havaittavissa, kun aivan ohueksi suikaloidun fenkoli upottaa etikkaiseen liemeen. Mielipiteitä jakava aniksisuus sulaa kuin mausteeksi liemeen. Pikkelöity fenkoli on aivan käsittämättömän hyvää. Ja se niitä ihmeruokia, jotka sopivat liki kaiken kanssa. Olen syönyt pikkelöityä fenkolia leivän päällä, pastan kaverina, tortillojen sisällä, salaatissa ja salaattina. 

Viime kesänä söin varmasti kymmeniä kertoja ihanaa fenkoli-pinaattisalaattia.  Tämä pikkelöidyn fenkolin resepti on lainattu tuolta salaatilta, mutta se ansaitsee aivan oman postauksensa, sillä näin se tulee helpommin löydetyksi. Ja tämä herkku todellakin ansaitsee tulla löydetyksi – kokeile niin tiedät miksi.

Pikkelöidyn fenkolin monipuolisuuden hoksasin vasta muutama viikko sitten, kun puolivahingossa tarjosin sitä osana spontaania tortilla-kattausta. Palaan vielä myöhemmin tuohon kattaukseen, joka kaikessa epätavallisuudessaan osoittautui mainioksi setiksi. Sen jälkeen jääkaapissa onkin ollut koko ajan purkillinen – tai vajaa purkillinen – fenkolipikkelssiä. 

Yksi asia vielä ennen reseptiä: Tämä versio etikkaliemestä on sellainen tujunpuoleinen, vaikka väkiviinaetikkaa taitetaankin hitusella sokeria. Jos pidät lempeämmästä liemestä, vähinnä etikan määrää, lisää hieman sokeria tai vaihda väkiviinaetikka miedompaan etikkaan, vaikka omenaviinietikkaan. 

Resepti

Pikkelöity fenkoli

  • 1 iso fenkoli
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl karkeaa dijon-sinappia
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 tl sokeria
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • suolaa 
  • hieman mustapippuria

  1. Leikkaa fenkolista kanta pois. Siivuta fenkoli mandoliinilla tai veitsellä ohuiksi siivuiksi.
  2. Sekoita kastikeainekset kulhossa.
  3. Lisää fenkoli ja anna marinoitua vähintään tunti. Pikkelöity fenkoli säilyy jääkaapissa hyvin vähintäänkin muutaman päivän.
Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

3 Comments

  1. Kuinka vahvaa muuten on väkiviinaetikka siellä Suomessa? Sopisikohan tähän omenasiideriviinietikkakin?

    1. Moikka! Väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10%. Omena(siideri)viinietikka lienee vähän miedompaa ja hedelmäisempää, mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla.

  2. Tätä täytyy laittaa. Mies inhoaa anista mutta fenkolista lämpimäksi ruoaksi laitettuna pidämme molemmat. Raakana salaateissa emme ole käyttäneet aniksen maun takia. Ehkäpä tämä on hitti ruokapöytään. Itselleni taatusti maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.