Skonssit
Skonssit eli englantilaiset teeleivät ovat nopeita tehdä, ja ne sopivat aamiaiselle, brunssille tai iltateelle. Englantilaiset nauttivat skonssit iltapäiväteen kanssa suolaisella tai makealla täytteellä.

Helpot teeleivät valmistuvat parissakymmenessä minuutissa, eikä syömisessäkään kannata aikailla – leipäset ovat parhaimmillaan vasta paistettuina.
Skonssit ovat mainio tarjottava, sillä ne maistuvat sekä makeana että suolaisena. Taikinaa voi maustaa rusinoilla, muilla kuivatuilla hedelmillä tai juustoraasteella, mutta maustamaton taikina mahdollistaa sekä makeat että suolaiset täytteet.
Skonssien suolaiseksi täytteeksi sopii esimerkiksi voi, tuorejuusto tai muu maukas juusto. Makeana täytteenä kannattaa kokeilla marmeladia tai hilloa sekä kermavaahtoa tai lemon curd -tahnaa. Myös tuoreet marjat sopivat kermavaahdon kanssa leipästen täytteeksi ihanasti.
Perinteisellä englantilaisella iltapäiväteellä tarjotaan usein skonsseja suolaisten täytettyjen leipien ja makeiden suupalojen välissä. Skonssien kohdalla jokainen voi valita, pitäytyykö vielä suolaisissa vai siirtyykö jo kohti makeampaa elämää. Mutta aivan yhtä hyvin teeleivät sopivat tarjottavaksi vaikka ihan perinteisellä suomalaisella iltapalalla.

Jos haluat tarjota skonssien kanssa jotain erityisen hyvää ja itse tehtyä, katso nämä reseptini:

Skonssit
Raaka-aineet
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 50 g voita
- 2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia (tai maitoa)
Tee näin
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet kulhossa.
- Nypi voi ja jauhoseos murumaiseksi seokseksi.
- Lisää neste.
- Sekoita taikina nopeasti.
- Ripottele jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2–3 senttiä paksu levy.
- Ota pyöreällä muotilla (tai esimerkiksi kuoharilasilla) taikinasta ympyräisiä ja laita leivinpaperille.
- Voitele halutessasi kananmunalla tai maidolla.
- Paista skonsseja uunin (200 astetta) keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Voisin kokeilla airfryerissa paistaa muutaman ja lopputaikna odottaisi jääkaapissa. Uunituoretta useammin.
Hyvää tuli. Mun taikinasta tuli aika löysää ja jouduin lisäämään jauhoja, jotta sain taikinan irti pöydästä. Ens kerralla taidan lisätä pähkinöitä tai jotain namia. Söin voin ja appelsiinihillon kanssa (en vielä sun Aperol-hillon kanssa, joka tulee vielä kokeiluun).
Ihanan helppo ohje ja maukkaita hillon kanssa.
Järkyttävän suolaisia! Vähennän suolan ensi kerralla yli puolella.
ihana resepti
Kuinka monta kappaletta tästä tulee suurinpiirtein, jos skonssit ottaa taikinasta kuohislasilla?
Kiitos, Lemmi! Mikä ihana kommentti – ilostutit kesäiltaani 🙂
Ohje todettu todella hyväksi! Kyllä kannatti kahlata eilen koko blogisi lävitse 😉
Kiitos, delmama! Rusinoiden ja pähkinöiden lisääminen kuulostaa mielettömän hyvältä – tuli nälkä.
Kiitos herkullisesta ohjeesta. Lisäsin taikinaan reilusti rusinoita ja hiukan saksanpähkinää. Jauhot loppuivat kesken joten leipomisessa käytin apuna jauhojen sijasta mannaryynejä. Itse taikinaan jauhot onneksi riittivät 🙂 .
Skonssien kaverina oli meillä tänä aamuna viikunahilloa/ hunajaa ja juustoa. Nam!!
Apineerasin nämä täältä ja olipa kyllä hyviä! Suolaa saa kyllä himmata, vaikka muuten puolitoistakertaistin, se yksi tl olisi varmaan riittänyt suolaa. Ihania lämpiminä!
Limbbu-fani täälläkin, mutta myös Suvi Rüsterin ohjeiden suuri ystävä – saattaa siis tulla syrjähypyn paikka. Ja toimii ihan plaininakin.
Tusla, täällä mitään Limbun skonsseja myydä. Limbusta olen kuullut kyllä vain ja hyvää. Pitänee etsiytyä Likmbun ääreen.
jokihaka, selkeä ja nopea, sopii arki-iltaan(kin)!
Näyttää tosi herkullisilta!
Ja mukavan suoraviivainen tuo ohje. Taidan laittaa kokeiluun. En ole skonsseja ennen tehnytkään.
Täällä syrjäisellä eteläsuomalaisella rannikkokaupunkiseudulla saa joistain kaupoista Leipomo Limbun skonsseja. JÄRTKYTTÄVÄN hyviä. En ole sen koommin leiponut itse. Mutta tällä setillä voisin ehkä yrittää. 🙂
Ja oli minulla asiaakin: Liebster blog-tunnustus Kokki-Pottilalle löytyy Soppakellarista!