|

Burgundinpata

Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikko, joka on täydellinen syys- ja talviruoka.

Uunissa pitkään muhivat pataruoat ovat omiaa syksyllä ja talvella, kun keho huutaa lämpimiä, liki itsekseen valmistuvia ruokia. Ruoanlaitossa menee vain hetki ennen pitkää haudutusta uunissa. Pata uuniin ja menoksi – pihalle tai viltin alle.

Burgundinpata on täyteläinen ja upea ruoka, joka valmistuu naudan paistista (esim. edullinen kulmapaisti), punaviinistä, lihaliemestä sekä makua tuovista sienistä, pekonista ja mausteista. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta ruoan makumaailma on syvä ja maukas.

Lihapadan rinnalle pöytään kannattaa kattaa joko paahdettuja perunoita tai perunamuusia. Myös paahdetut juurekset sopivat pataruoan kaveriksi. Ja jos olet kaltaiseni etikkaisten asioiden ystävä, kokeile lisäkkeenä myös pikkelöityjä suppilovahveroita.

Pataruokien ystävien kannattaa pitää mielessä myös nämä ruoat:

Kuvassa on punainen pata, jossa on burgundinpataa. Rosmariinia on koristeena. Kuvassa on myös punavalkoisia lautasia sekä hieman sumeita kukkia.

Burgundinpata

Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikko.
Esivalmistelu30 minutes
Kypsennys3 hours
Annokset: 6

Välineet

  • uuninkestävä pata

Raaka-aineet

  • 1 kg naudan paistia
  • 5–10 salottisipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 170 g pekonia (voi jättää pois)
  • oliiviöljyä ruskistamiseen
  • 3 rkl venhäjauhoja
  • 4 dl punaviiniä
  • 4 dl vahvaa lihalientä (tai vettä ja 3 rkl fondia)
  • 2 laakerinlehteä
  • 3–4 oksaa tuoretta timjamia tai rosmariinia
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 200 g herkkusieniä tai esimerkiksi suppilovahveroita

Tee näin

  • Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  • Leikkaa liha 3-4cm:n kuutioiksi.
  • Kuumenna öljyä padassa ja ota lihakuutioihin kaunis ruskea väri. Liha kannattaa ruskistaa muutamassa erässä, jotta pata säilyy riittävän kuumana.
  • Siirrä lihat hetkeksi syrjään ja kuullota hetki kuorittuja shalottisipuleita ja valkosipulinkynsiä.
  • Jos haluat laittaa pataan pekonia, pilko ja ruskista myös se.
  • Lisää pataan myös sienet ja anna nesteen haihtua (kuivatut sienet voit laittaa vasta nesteen lisääminen yhteydessä).
  • Laita lihat ja ripottele päälle vehnäjauho samalla sekoittaen.
  • Lisää pataan myös punaviini, lihaliemi, laakerinlehdet ja yrttioksat sekä suola ja mustapippurirouhe.
  • Painele lihoja hieman kasaan siten, että kaikki lihat ovat viiniliemessä kokonaan.
  • Peitä pata kannella tai tiiviillä foliolla ja hauduta 2–3 tuntia.
  • Tarjoa paahdettujen perunoiden tai perunamuusiin sekä esimerkiksi paahdettujen juuresten kanssa.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Pinterestissä?