Välimeren piirakka
Kaupallisessa yhteistyössä Oatlyn kanssa
Välimeren piirakka on valloittava suolainen piiras, jonka makumaailma on lainattu kimmeltävän Välimeren rannoilta. Aivan superherkullista!

Suolaiset piirakat seikkailevat sujuvasti arjessa ja juhlassa, muuntuvat moneksi, eivätkä ole koskaan liian hienoa tai liian vaatimatonta tarjottavaa. Siksi suolainen piirakka – esimerkiksi tämän Välimeren piirakka – onkin yksi suosikeistani.
Tässä piirakassa täytteet heittivät kuperkeikan. Siinä missä yleensä alimmaiseksi, heti pohjan päälle laitetaan varsinaiset täytteet, pääsivät herkut nyt päällimmäiseksi. Latva-artisokka, oliivit ja puolitetut kirsikkatomaatit saavat näin uunissa ihanan paahteista pintaa, ja alla oleva kermamaisen mehevä, basilikalla höystetty täyte pysyy täydellisen mehevänä.

Mehevän täytteen salaisuus on yksinkertainen: Oatlyn Kauragurttia, kourallinen hienonnettua basilikaa, hieman sitruunamehua ja suolaa. Päälle voi laittaa oikeastaan mitä vaan, mutta esimerkiksi tämän reseptin yhdistelmä, artisokka, oliivit ja tomaatti, on erinomainen. Myös kauden herkku, parsa, sopisi piirakkaan hyvin.
Kauragurt toimii piirakassa hämmentävän hyvin – luulen, että teen näin jatkossakin muna-maidon sijaan. Uunista tullessaan kauragurt on pehmeää, mutta hieman jäähtyessään se napakoituu juuri sopivasti. Täyte on mehevää ja suussa sulavaa, vaikka pinnalla olevat herkkupalat saavatkin paahteisuutta.
Kirsikkatomaatit kannattaa muuten laittaa piirakkaan leikkauspinta ylöspäin, jotta ne säilyvät mehevinä. Tomaattien neste ja hedelmäliha karamellisoituu uunissa upean makeaksi.
Kokeile myös näitä suolaisia piirakoita:

Helppo Välimeren piirakka
Raaka-aineet
- 100 g margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- kourallinen basilikaa
- noin 3 rkl kauragurttia
- 2 1/2 dl kauragurttia
- kourallinen basilikaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl sitruunamehua
- noin 250 g latva-artisokkia (säilötty, grillattu)
- noin 20 oliivia
- 100 g kirsikkatomaatteja
- muutama basilikan lehti
- syötäviä kukkia
Tee näin
- Nypi margariini, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi.
- Lisää hienonnettu basilika ja kauragurtti.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Laita taikina tekeytymään kelmun sisällä jääkaappiin noin tunniksi tai seuraavaan päivään.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kaulitse taikina leivinpaperin päällä tai painele suoraan voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla.
- Esipaista pohjaa noin 12–15 minuuttia. Voit laittaa ensimmäisen 5–8 minuutin ajaksi pohjan päälle leivinpaperin (rypistä ensin, paperi asettuu siten paremmin) ja kuivia herneitä tai baking beans -palleroita, jotta reunat pysyvät hyvin muodossaan.
- Sekoita pohjaan tuleva kauragurtti, suola, sitruunamehu sekä hienonnettu basilika.
- Levitä seos pohjan päälle.
- Laita päälle tarvittaessa pienityt ja valutetut latva-artisokat, oliivit ja puolitetut kirsikkatomaatit.
- Paista noin 20 minuuttia.
- Anna jäähtyä.
- Koristele halutessasi basilikanlehdillä ja/tai syötävillä kukilla.
Käy katsomassa myös nämä herkulliset Oatly-reseptit: