| |

Viininlehtien säilöminen

Itse kasvatetut viininlehdet kannattaa laittaa talvea varten säilöön. Näillä vinkeillä onnistut!

Itse tehdyt viininlehtikääryleet omalta pihalta löytyvän viiniköynnöksen lehdistä ovat jotain aivan erityisen ihanaa. Ilostuttaavaa on myös se, että hitaasta mutta varmasti köynnöksestä on muutakin iloa kuin ”jee, se talvehti” ja ”se saattaa tehdä rypäleen”.

Pohjois-Suomessa viinirypäleen kasvattaminen onnistuu kyllä, kun lajike on tarkkaan valittu. Mutta kärsivällisyyttä hommassa tarvitaan. Ensimmäisinä vuosina viinirypäleitä, ei siis terttuja, tuli 12. Sitten tulee vuosi, kun sato kaksinkertaistuu.

Lehtiä köynnös sentään tekee Suomessakin ja viininlehtiä kannattaa ehdottomasti säilöä. Kesän aikana lehtiä voi kerätä useaan otteeseen, eikä köynnös ole lehtikadosta moksiskaan, päinvastoin.

Säilö kesä talteen myös näillä resepteillä:

Viininlehdistä kannattaa tehdä kääryleitä:

Viininlehtien säilöminen

 • Kerää vain hyväkuntoisia viininlehtiä sieltä täältä kasvustoa. Pienehköt lehdet sopivat parhaiten viininlehtikääryleisiin. Isot lehdet kannattaa säilöä kääryleiden suojalehdiksi.
 • Huuhtele lehdet tarvittaessa ja ravistele ne kuiviksi.
 • Laita 20-25 lehteä päällekäin.
 • Käärin lehtiniput rullalle ja sido elintarvikenarulla (tai hätätilassa kuminauhalla).
 • Ryöppää lehtirullat suolalla maustetussa vedessä (minuutti, puolitoista riittää) ja valuta liika vesi pois.
 • Jäähtyneet rullat pussitetaan ja pakastetaan.
 • Pakastetut viininlehdet säilyvät noin vuoden.

Seuraathan Kokkipottilan seikkailuja myös Instagramissa!

6 Comments

 1. Tarja, kaikki reseptit, joihin oon törmänny, on olleet käärylemäisiä. Täytteitä on erilaisia: lihaa, lihatonta, mausteista, ei niin mausteista, jossain vain juustoa. Chez Jasu on tehnyt muikkuja viininlehdissä.

  Lisäksi oon törmänny muutamiin resepteihin, joissa lehdet on enemmänkin paistamisen/grillaamisen ajan suojana folion tapaan.

 2. Olipa hieno idea, itsellänikin kasvaa se köynnös (luulen että on Zilga) ovesta ja tuuletusluukusta ulos – eikun lehtiä siis keräämään! Voiko niistä tehdä muuta kuin kääryleitä?

 3. Johanna, sinun patistelusta aloin selvitellä, mitä lehdille pitäis oikein tehdä. Pitänee laittaa lisää lehtiä talteen, kun ainakin kesäkuuhun asti pitää pärjätä:)

 4. Jee! Minäkin iloitsen sinun viininlehtisäilöstä!!! Onneksi otin asian puheeksi, nyt saatetaan mekin saada niitä joskus uudestaan:)Johanna

 5. Vielä vuosi sitten en välttämättä olisi suositellut viinin ostoa, kun tuntui, ettei siitä ole kasvihuoneessa kuin harmia. Mutta nyt on eri ääni kellossa, kun olen vihdoin älynny hyödyntää lehdet. Jippii!

  Luulen muuten, että esim. Zilga menisi teillä ulkosallakin.

 6. Meillä jäi se viini ostamatta, vaikka keväällä kannustit, ehkä ensi vuonna! Mutta muistan tulla täältä tarkistamaan lehtien säilömisohjeet, jos niitä pääsen tarvitsemaan:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.