|

Chimichurri nokkosesta

Chimichurri on kastike, joka tekee elämästä aina vähän parempaa.

Chimichurri nokkosesta

Sain chimichurrin reseptin käsiini viitisentoista vuotta sitten. Elettiin aikaa, kun reseptit olivat vielä ruutupaperille käsinkirjoitettuja harakanvarpaita tai lehdestä repäistyjä, ajan saatossa nuhjaantuvia ja kellastuvia aarteita. Chimichurrin resepti erottui edukseen: se oli tulostettu sähköpostista.

Muutenkin resepti oli erilainen. Desien ja kourallisten sijaan reseptissä oli määreinä grammat.

Chimichurrin resepti oli saapunut meiliboksiin Tampereelta, jossa sitä oli joitain vuosia aiemmin tehty ravintolan keittiössä – ja ammattikeittiöissä pelataan tietenkin toistettavuuden vuoksi grammoilla. Lopulta tein reseptin pohjalta sellaisen kotiversion, jossa mitat ovat kotikeittiöön riittävän tarkkoja.

Chimichurri nokkosesta

Chimichurri on kastike, joka kannattaa ottaa haltuun. Se sopii nimittäin kaiken kanssa. Toistan: kaiken kanssa. Aiemmin olen tehnyt kastiketta persiljasta. Joskus olen sekoittanut mukaan hieman korianteria tai oman maan porkkanoiden naatteja. 

Nyt menin aivan villiksi ja tein chimichurrin nokkosesta. Alkuvuodesta elvytetyn kuukauden ruokahaasteen aiheena on nimittäin toukokuussa nokkonen – raaka-ainepulasta ei homma ainakaan jää kiinni. Kuukauden ruokahaaste ei ole kisa, se on silkka hauskanpitoa. Jos haluat, voit julkaista kuvan tai reseptin Instagramissa ja merkata kuvaan hästägin #kuukaudenruokahaaste, jotta me muutkin päästään ihastelemaan kokkailujasi.

Keräsin vasta maasta puskeneita nokkosen versoja pussillisen luottopaikastani ja surautin osan kasasta kastikkeeksi. Lopuista voisin tehdä vaikka jotain näistä:

Myös monet pinaattireseptit onnistuvat helposti nokkosella. Blogin arkistosta löytyy esimerkiksi pinaattia ja kanaa intialaisittain ja pinaattipannari uunissa, jotka ovat loistavia nokkosellakin tehtyinä. Ku ite tekee -Minna kirjoitti muuten hyvän koonnin nokkosesta ja sen käytöstä blogiinsa. Käy lukemassa!

Chimichurri on ihanaa esimerkiksi paahdettujen kukkakaalilohkojen kanssa, kuten kuvassa kastike on tarjottu.

Resepti

Chimichurri nokkosesta

 • 2 dl nokkosen nuoria versoja silputtuna
 • 1 pieni salottisipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 2 rkl riisietikkaa (tai muuta vaaleaa mietoa etikkaa)
 • noin 1/2 tl suolaa
 • 2 rkl tummaa sokeria 
 • hieman chilitahnaa 
 • 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
 • tilkka vettä ohentamiseen

 1. Perkaa ja huuhtele nokkoset. Voit myös halutessasi nopeasti ryöpätä lehdet kiehuvassa vedessä.
 2. Kuori sipulit ja laita kaikki chimichurrin ainekset tehosekoittimeen tai kapeaan, sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon. 
 3. Aja tasaiseksi ja anna tekeytyä vähintään puolisen tuntia.
 4. Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.