Linssi-munakoisosalaatti fetajuustolla
Suupaloja-kirjanLähi-itäteeman munakoisonyyteistä (s. 51) innoituksensa saanut salaatti on oivallinen osoitus tavastani soveltaa keittiössä. Sormiruokasyötävä muuntui salaatiksi ja on lopulta täysin erilainen kuin esikuvansa. Kun ajattelukulmaa hieman kääntää, saa aikaan uusia ja kiinnostavia asioita.
Kirjaa kirjoittaessani tein paljon samaa. Mietin miten tutut maut voisi tarjota suupalana – caponataa paprikaveneessä, salaatti-lihapullavartaat ja ruusukaalihampurilaiset ovat juuri tällaisen veivaamisen tuloksena kirjaan päätyneitä reseptejä. Lopulta näin kaikki ruoat pikkuruokina.
Lisäsin munakoisonyyttien raaka-ainelistaan linssit ja salaattipohjan, lisäksi vaihdoin halloumin fetajuustoon. Yhtä hyvin salaatissa toimisi kirjan reseptissä oleva halloumikin.
Resepti
Linssi-munakoisosalaatti fetajuustolla
neljälle
1 iso munakoiso
250 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä (yhteensä noin 3 rkl)
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl belugalinssejä
noin 4 dl kasvislientä
1 rkl punaviinietikkaa
1 ruukku salaattia
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukkua minttua
pinjansiemeniä
suolaa
50–100 g fetajuustoa tai halloumijuustoa
(sitruunalohkoja)
za’atar
1 rkl timjamia tai oreganoa pienenä silppuna
1 rkl sumakkia (etnisestä kaupasta)
1 rkl seesaminsiemeniä
1/2 t hienoa merisuolaa tai suolakiteitä
Valmista ensin uunikuivatut tomaatit. Halkaise tomaatit ja laita ne uunivuokaan leikkaupinta ylöspäin. Huiski päälle hieman oliiviöljyä (noin 1 rkl) sekä suolaa. Paista 100–120 -asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Voit tehdä tomaatit jo edellisenä päivänä ja säilyttää rasiassa jääkaapissa.
Leikkaa munakoisot noin 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele leikkauspinnalle suolaa anna tekeytyä puolisen tuntia. Kuivaa munakoisoista irronnut neste talouspaperilla. Sivele ohuelti oliiviöljyä viipaleiden molemmille puolille ja paista kuumalla paistinpannulla noin kaksi minuuttia per puoli.
Sekoita za’atarin ainekset ja ripottele 2/3 seoksesta munakoisojen sekaan.
Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilassa. Lisää huuhdellut linssit ja kuuma kasvisliemi. Keitä linssit kypsäksi (noin 20 minuuttia, belugalinsseihin jää napakka purutuntuma).
Valuta mahdollinen ylimääräinen keitinvesi pois. Mausta punaviinietikalla ja tarvittaessa suolalla.
Kokoa salaatti: revi salaatinlehdet pohjaksi ja sekoita hienonnetut yrtit salaatin sekaan (jätä muutama kaunis lehti koristeluun). Laita linssit salaatin päälle. Asettele munakoisot tasaisesti linssien sekaan. Laita päälle uunikuivatut tomaatit, murustettu fetajuusto sekä pinjansiemenet (paahda halutessasi).
Ripottele päälle loppu za’atar sekä yrttien lehtiä. Tarjoa lisänä halutessasi sitruunalohkoja, happo viimeistelee salaatin. Erillistä kastiketta salaatti ei tarvitse, mutta laadukas oliiviöljy sopii tarvittaessa tarkoitukseen.
_____
Blogin Facebook-sivulla vinkkaan aina tiistaisin arkistosta löytyvästä, sesonkiin sopivasta reseptistä. Jos pidän munakoisosta ja uunikuivatuista tomaateista, on tämän viikon #arkistotiistai-resepti varmasti sinulle mieleinen: marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa.
Joko kokeilit hurmaavaa, hapanimelää munakoisoa? Suosittelen. Eikä munakoisoruokien klassikkoa, caponataa, ole syynä unohtaa.
Kiitos, onpas kiva kuulla! Ihanaa, kun palasit kommentoimaan reseptiä.
Kokeilin tätä viikonloppuna, tulipas hyvää! Kiitos herkullisesta ohjeesta!
No mutta kas!
Radan tällä puolella olisi niin iso pussillinen sumakkia, että sinullekin riittäisi.
Kappas, täälläkin on askarreltu munakoison parissa 🙂 Hyvää se onkin! Minun pitäisi käydä sumakkikaupassa, että voisin tätä sinun salaattiasi valmistaa.