Linssipata
Linssipata on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kikkomanin kanssa.
Linssipata on kasvispatojen aatelia. Umaminen vegepata valmistuu helposti liedellä.

Tasapaino on minulle ruoassa tärkeää. Ja sitä se kokkaaminen usein onkin: makujen tasapainon etsimistä, makujen säätämistä omalle suulle sopivaksi. Tämä linssipata on siitä hyvä esimerkki. Meni kotva, että tasapainoinen ja koukuttavan hyvä makumaailma löytyi.
Belugalinsseistä tehty kasvispata on täydellinen ruoka siltään. Tarjoa helppoa pataruokaa vaikka kvinoan tai perunamuusin kanssa. Voit käyttää ruokaa myös vaikka kalaruoan lisäkkeenä. Linssipata on ihanaa lämpimänä, jolloin maut korostuvat. Yhtä hyvin voit syödä pataa myös haaleana tai kylmänä, sillä herkullista se on niinkin. Resepti on siis oikea moniottelija.

Umamin eli niin sanotun viidennen perusmaun saaminen ruokaan ei ole vaikeaa, kun ainesosat ovat kohdillaan. Tässä ruoassa taikasanoja ovat soijakastikkeet sekä hienoksi murskatut kuivatut sienet. Nämä vinkit kannattaa muistaa muitakin ruokia kokatessa, sillä sekä soijakastikkeet että sienet ovat superhyviä umamisuuden vahvistajia.
Käytin ruokaan kahta soijakastiketta – ja se kannatti! Itse asiassa kahden soijakastikkeen käyttäminen oli päätaika ruoan herkullisuudessa ja umamisuudessa. Kikkomanin perinteisen soijakastikkeen lisäksi käytin ponzua. Ponzu on sitruunainen soijakastike, joka on suosittu erityisesti Japanissa. Ponzu-sitrussoijakastikkeen pohjana on luonnollisesti valmistettu Kikkomanin soijakastike.
Ponzu tuo ruokaan raikasta sitruunaisuutta ja lempeää hapokkuutta, ja se sopii sekä ruoan maustajaksi että pöytämausteeksi. Perinteinen soijakastike vahvistaa ponzun umamisuutta, ja yhdessä soijakastikkeet saavat ruokaan upeaa syvyyttä.
Kikkomanilla on myös chilillä maustettu ponzukastike, joka on suosikkini tomaattisten aasialaisten ruokien maustamisessa.

Kokeile myös näitä helppoja reseptejä:

Linssipata eli ihana vegepata
Raaka-aineet
- 1 purjosipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 dl belugalinssejä
- 2 dl valkoviiniä
- 2 dl vettä
- 1/2 dl Kikkoman ponzu sitruuna
- 1/2 dl Kikkoman soijakastiketta
- kourallinen sieniä
- 200 g mustakaalia
Tee näin
- Puolita, huuhtele ja siivuta purjo. Voit käyttää ruokaan sekä valkoisen että raikkaan vihreän osan.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy kattilassa tai padassa ja kuullota purjosipulia ja valkosipulia keskilämmöllä muutaman minuutin ajan.
- Huuhtele belugalinssit ja lisää ne pataan.
- Lisää valkoviini ja vesi.
- Lisää myös Kikkomanin ponzu sitruuna sekä Kikkoman soijakastike.
- Lisää kourallinen sieniä (esim. suppilovahvero) hienoksi hienonnettuna.
- Anna keittyä noin 20 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Huomaa, että belugalinssit jäävät purutuntumaltaan napakoiksi eli ne eivät muhjaannu kuten esimerkiksi punaiset linssit.
- Poista mustakaalista kova lehtiruoti ja leikkaa kaali suikaleiksi tai silpuksi. Lisää pataan.
- Anna keittyä vielä hetki, että mustakaali pehmenee.
- Maista ja säädä tarvittaessa makua.