Litistetyt perunat fetakastikkeella
Litistetyt perunat paahtuvat uunissa reunoiltaan rapeiksi. Raikkaan fetakastikkeen kanssa lyttyperunat ovat täydellinen perunaruoka. Kokeile!

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, pitää tässäkin tapauksessa paikkansa. Kesäisen raikkaat ja aivan uskomattoman herkulliset litistetyt perunat saavat seuraksi fetakastikkeen, jota voi lusikoida perunoiden lisäksi liki kaiken kesäruoan päälle.
Hannan soppa -blogissa julkaistu resepti lähi uuteen, täysin ansaittuun nousukiitoon, kun Hanna jakoi sen soppalan Facebook-sivulla ja Ilta-Sanomat jakoi reseptin ruokasivustollaan. Nyt litistettyjä pottuja feta-jogurttikastikkeella on nähnyt jo vuosia joka paikassa.

Homma on ihana helppo: Keitetyt tai uunissa paahdetut perunat painetaan lyttyyn, ja ne paahdetaan uunissa oliiviöljyllä viimeistelyinä. Uunissa niistä tulee aivan erityisen maukkaita, sillä reunat saavat sopivasti rapeutta, mutta sisus pysyy mehevänä. Kun päälle valutetaan jogurttipohjainen kastike, on kokonaisuus enemmän kuin osiensa summa.
Perunat sopivat tarjottavaksi siltään tai vaikka grillatun lihan, kalan tai tofun kanssa. Myös salaatin päällä litistetyt perunat ovat ihania. Kastikkeesta riittää kyllä salaatinkin maustajaksi.
Fetakastikkeesta tulee muuten mieleen meidän klaanin perinteinen kesäkastike, joka tehdään jogurtin sijaan kermaviilistä. Fetaa kastikkeeseen ei perinteisesti tule, vaan kermaviiliin sekoitetaan kourakaupalla jotain vihreää, yrttejä tai villivihanneksia, ja kastike maustetaan sinapilla, suolalla, valkosipulilla ja sokerilla. Hapoksi tiristetään joko sitruunamehua tai etikkaa.
Kokeile myös näitä perunaherkkuja:
- Paahdetut perunat papusalsalla
- Savustetut perunat
- Patatas bravas – mausteiset lohkoperunat uunissa
- Paahdetut uudet perunat, kokonaiset ahvenet & salsa verde

LITISTETYT PERUNAT JA JOGURTTI-FETAKASTIKE
Raaka-aineet
- noin 600 g perunoita
- oliiviöljyä
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 100 g fetajuustoa
- kourallinen hienonnettuja yrttejä
- 1 –2 rkl sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
- tilkka hunajaa
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- kirsikkatomaatteja ja yrttejä tarjoiluun
Tee näin
- Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
- Tee kastike: sekoita jogurttiin feta, yrtit, sitruunamehu, suolaa, mustapippuria, hieman makeutusta ja halutessasi valkosipulinkynsi hienonnettuna. Voit tehdä sileää kastiketta suristelemalla kastikkeen sauvasekoittimella.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Litistä perunat haarukalla tai lasinpohjalla.
- Huiski perunoiden päälle oliiviöljyä.
- Paahda perunoita 10–15 minuuttia eli kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä.
- Tarjoa perunat kastikkeen, kirsikkatomaattien ja yrttien kanssa.