Papupanzanella

Panzanella on toscanalainen salaatti, joka koostuu yksinkertaisimmillaan tomaatista,  kuivahtaneesta leivästä ja kastikkeesta. Kun tomaatin, leivän ja kastikkeen joukkoon sekoittaa suuria valkoisia papuja, kapriksia ja oliiveja muuttuu salaatti nälkääpitäväksi lounaaksi tai lisukkeeksi. Tuore basilika ylevöittää salaatin vaikka juhlapöytään sopivaksi.

Jos kesällä haluaa napsia tuoretta basilikaa panzanellaansa omasta purkista, on nyt hyvät hetket laittaa siemenet multaan. Hyvin ehtii vielä, vaikka hätäisimmillä (minäkö? emmämitäänmyönnä) basilikat ovat kasvaneet vartta jo hyvän tovin. Tälle kesälle olen tilannut paljon aurinkoa ja lämpöä, joten basilikan sadosta on odotettavissa valtava. Viime vuonna basilika kiukutteli kilpaa minun kanssa kylmyyden vuoksi.

****

Papupanzanella
2-4 annosta

n. 400g (kirsikka)tomaatteja
pari viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 2 dl keitettyjä (isoja) valkopapuja
kapriksia
kalamata oliiveja
1 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
tarvittaessa hieman sokeria
tuoretta basilikaa

Puolita huuhdotut kirsikkatomaatit ja kuutioi leivpäviipaleet. Valuta pavut tarvittaessa. Laita kulhoon tomaatit, leipäkuutiot ja pavut sekä kapriksia ja oliiveja sopivaksi katsomasi määrä. Sekoita viinietikka ja öljy, kaada salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja maistele. Lisää tarvittaessa hieman sokeria, etenkin jos tomaatit eivät ole makeita. Laita salaatin joukkoon runsaasti tuoretta basilikaa.

Tarjoile sellaisenaan, lisukkeena esimerkiksi lihalle tai osana buffetpöytää. Ota huomioon, että leipäkuutiot vettyvät seistessään liikaa. Jos salaatti odottaa syöjiä pitkään, voit tarjoilla leipäkuutiot erikseenkin. Parhaita kuutiot kuitenkin ovat, kun ne ovaat imaisseet itseensä hieman kastiketta mutta ovat vielä kiinteitä.

****

Papupanzanella on nopea tehdä, joten se sopii myös pikaista vatsantäytettä kaipaaville. Pikaruokia ovat myös:

Katso myös nämä reseptit:

21 Comments

  1. Olen mammari, pidän basilikasta välivuoden. Tai siis kasvattelen järvikyläruukuista sen verran kuin tarttee. Ehkä ensi kesänä sitten taas, kun kirvelevä tappiontunne on laantunut..

  2. Kiitos, Riitta! Me kyllä tykätään pavuista ja nykyisin niitä syödäänkin aika lailla. Varsinkin kotilounaana syön usein papuja. Mutta onneksi panzanella pelaa ilman papujakin.

    Pidetään kiinni tuosta auringosta!

  3. Wau, ihanan raikkaan näköinen salaatti! Tunnustan, etten ole suurin papujen fani, mutta ainesten perusteella tykkäisin tästä.

    Ja voi kyllä, aurinkoinen kesä tilauksessa täälläkin!

  4. Jes! Kiitos kun muistutit esikasvatussuunnitelmista. En ois (taaskaan) muistanu. Millon laitetaan? Papukisa pystyyn ja mulle vitosvyöhykkeen etupisteitä.

  5. Just kuule eilen mietin, kun sun kanssa viime kesänä puhuttiin papujen esikasvattamisen kokeilemisesta, että milloinkahan pitäisi esikasvatteet laittaa tulemaan. Ja katso, täällähän oli pavuille jo resepti 🙂 Pitänee silti vielä hillitä esikasvatusintoa.

  6. herkullisen näköistä on, tulee oikein nälkä.
    Herkkusuun lautasella

  7. Papusalaatit onkin aivan yyberherkullisia, helppoja ja täyttäviä. Mikä on sinun suosikki, Elina?

  8. Eieieieieiiiiii! Viime kesä ei ollut kesä. Basilikasta en aio luopua. Älä sinäkään, Mari.

  9. Hämmentävää, toden totta. Meilläkin alkaa jo olla lumet sulaneet. Kasvimaata eilen sen verran kokeilin, että lapio upposi melkein piston verran maahan. Kohta kylvetään (taas)!

  10. Parhaat reseptit taipuvat moneen!

    Voisiko salanimi olla papuzella:)

  11. Mulla on ollut jo pari viikkoa papusalaatinhimo. Jospa huomenna saisin tehtyä jonkun version…

  12. Oi, kuulostaa hyvältä! Mä syön melkein joka päivä jotain papusalaattia, joten tän voisi laittaa testiin seuraavaksi 🙂

  13. Päätin viime vuonna että basilikan kasvattaminen ei ole vaivan arvoista. Surkeat 40 lehteä varmaan koko kesänä. Kyllähän siitä kaksi panzanellaa olisi saanut.

  14. Panzanella kuuluu jo melkein kesään. Pitääkin kokeilla papuversiotasi.

    Eikö tunnu käsittämättömältä, että se kevät tuli sitten ihan oikeasti. Valtavan lumikasan alta istutuslaatikkoni taas tulivat esiin kuin ihmeen kaupalla, kiitos eilisen sateen loputkin rippeet sulivat. Tänään töiden jälkeen aion tutkia, mitä sieltä alta paljastuikaan.

  15. HIh, se on se kevät. Siis, joka tuo Panzanellat pöytään. Meillä tehtiin kanssa – tosin vielä leipäisempi versio ja vähän eri yrteillä. Reseptihän taipuu moneen 🙂

    Hyvältä näyttää tämäkin – rakastan myös papuja, joten pitänee kokeilla. Vaikka isäntä voi kyllä saada muutoksesta hepulin. En ole ihan varma uskallanko lempiruokaansa kovasti varioida – ehkä pitääkin nimetä toisin niin ei huomaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.