Piparkakkutalon taikina
Piparkakkutalon taikina on helppo tehdä itse. Taikinasta tulee keskikokoisen piparkakkutalon pihapiiri alustoineen.

Piparkakkutalo suunnittelu ja rakentaminen on joulutunnelmaa kohottavaa puuhaa. Se vaatii vähän kärsivällisyyttä, aikaa sekä paljon glögiä herkkuja. Tärkeintä on hyvän mielen puuhastelu ja talosta kotiin leviävä ihana tuoksu.

Jos piparkakkutalosta aikoo aikoo tehdä aivan minimökkejä suurempia luomuksia, kannattaa taikinaan kiinnittää erityistä huomiota. Riittävät napakka taikina takaa kestävät seinät ja kantavat katot.
Tämä suvun naiselta toiselle kulkenut piparkakkutalon taikina on talon rakentamisessa parhaaksi todettu. Taikinasta voi tehdä myös ihan tavallisia pieniäkin piparkakkuja – pipareista tulee ihanan rapeita ja mausteisen herkullisia.
Muistathan myös nämä joululeivonnaiset:
- Viipalepiparit – helposti hyvää
- Glögi-vadelmajuustokakku
- Suolaiset joulutortut
- Suklaajäädykekakku eli Nina Lincolnin suklaakakku

Piparkakkutalon taikina
Raaka-aineet
- 300 g voita
- 4 dl sokeria
- 1½ dl tummaa siirappia
- 1 rkl kanelia
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl inkivääriä
- 3 munaa
- 2 tl soodaa
- 15 dl vehnäjauhoja
Tee näin
- Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi sekä mausteet. Anna voin sulaa keskilämmöllä, sekoittele välillä. Kiehauta, että mausteet avautuvat.
- Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä taikinapohja.
- Lisää munat yksitellen jäähtyneeseen taikinapohjaan samalla voimakkaasti sekoittaen.
- Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Yleiskone tekee taikinan helposti, mutta sähkövatkaimen taikinakoukuillakin jauhojen sekoittaminen taikinaan onnistuu.
- Taikinan on hyvä antaa levätä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli. Jääkaapissa taikina säilyy useamman päivän.
- Paista pipareita 200 asteessa noin viisi minuuttia.