Suolaiset joulutortut
Kahden haukun kokoisen joulutortut ovat supersuloisia, ja ne maistuvat ihanilta myös suolaisina.
Viime jouluna paistoin muutaman pienen torttutaikinalevyn minikokoisina tähtinä ilman mitään täytettä. Ajatuksena oli, että rapean lehtitaikinatähden keskelle voi lusikoida ihanaa luumuhilloa suoraan kattilasta, tai sitten täyttää tortun mätitäytteellä. Idea toimi mainiosti. Täyttämättömistä minitortuista sai rakennettua helposti torttubuffan.
Se, että tykkään tällaisesta kahden haukun kokoisista ruoista, ei taida tulla teille kovinkaan isona yllätyksenä. Silti pidän ronskista ja suoraviivaisesta tekemisestä. Nämä kaksi yhdistyvät suolaisissa minijoulutortuissa loistavasti. Valmista tulee nopeasti, mutta silti tarjolle saa pientä ja sievää.
Itse tehty luumuhillo kannattaa muuten pitää mielessä makeita torttuja ajatellen. Sillä saa koko torttupuuhan nostettua ihan uudelle tasolle.
Olen täyttänyt nimitorttuja ranskankerman, sipulisilpun ja merilevämädin kovalla kombolla. Ripaus sormisuolaa tekee todellakin terää. Sipsien päälle levitetty, samoista aineksista tehty tahna on lehtitaikinan kanssa ainakin yhtä ihanaa kuin sipsienkin kanssa (vaikka sipsit yksinään viekin ottelun kuusi-nolla). Mikä ettei päälle voisi laittaa melkein mitä tahansa suolaista tahnaa. Meinasin jo ehdottaa sienisalaattia, mutta peräännyin. Sienisalaatti on ainoita asioita, joiden reseptin ja syömisen kanssa olen tiukkis.
Resepti
Suolaiset joulutortut
- torttutaikinalevyjä
- ranskankermaa
- mätiä tai merilevämätiä
- salottisipulia silputtuna
- suolaa ja pippuria
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Leikkaa torttutaikinalevyt kahdeksaan osaan.
- Leikkaa kulmat auki ja taittele tähdiksi.
- Paista viitisen minuuttia eli kunnes tähdet saavat aavistuksen väriä.
- Tarjoa suolaisten täytteiden kanssa.