Porkkala – helppo ja nopea porkkanalohi
Porkkala eli porkkanalohi on helppo tehdä – tällä reseptillä se valmistuu nopeasti.
Porkkanasta valmistuva vegaaninen kylmäsavulohi muistuttaa sekä maultaan että rakenteeltaan kylmäsavulohea. Kala-allergikoille, vegeä suosivalle – ja kaikille muillekin – sopiva porkkanalohi on ihanaa juuri niissä tilanteissa, kun tarjolla olisi kylmäsavulohta.
Tarjoa porkkanalohta saaristolaisleivän tai ruisleivän päällä hienonnetun salottisipulin ja ranskankerman (esim. kaurafraiche) kanssa. Voit myös silputa porkkalan ja sekoittaa sen edellä mainittujen ainesten kanssa herkulliseksi tahnaksi. Mausta tahna tillillä, sitruunamehulla sekä suolalla ja pippurilla.
Höyryttämällä tai keittämällä kypsennetyt porkkanasuirot maustetaan marinadilla, jossa on rypsiöljyä, valkoviinietikkaa, suolaa ja nestemäistä savuaromia (liquid smoke, esim. Poppamies). Savuaromi löytyy aivan tavallisista, hyvin varustelluista ruokakaupoista. Saatat löytää riittoisan pienen pullon esimerkiksi Amerikka-hyllystä tai hyllystä, jossa on muitakin Poppamiehen tuotteita.
Ihanan savuinen porkkana sopii ihanasti sekä joulupöytään, juhlien buffaan että juhannusjuhliin. Muista myös nämä ihanat vegereseptit:
Porkkala eli porkkanalohi
Raaka-aineet
- 4 isohkoa porkkanaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1-2 tl nestemäistä savuaromia (liquid smoke, esim. Poppamies)
- 2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
Tee näin
- Kuori porkkanat ja siivuta ne kuorimaveitsellä pitkittäisin vedoin ohuiksi, pitkiksi lastuiksi.
- Höyrytä tai keitä porkkanat kypsiksi. Keittoaika on siivujen paksuudesta riippuen muutamia minuutteja, höyrytys kestää hieman kauemmin. Valuta porkkanat tarvittaessa.
- Sekoita marinadin ainekset.
- Laita porkkanat ja marinadi kannelliseen rasiaan, sekoita varovasti käännellen.
- Anna maustua vähintään muutama tunti, mielellään vuorokausi.
- Voit tehdä porkkalan hyvin pari päivääkin etukäteen.
- Siivilöi ylimääräinen marinadi pois ja tarjoa porkkala kylmäsavulohen tapaan.