|

Lanttulaatikko

Lanttulaatikko, tuo perinteinen jouluruoka, on helppo ja vaivaton tehdä itse, kun otat haltuun yksinkertaisen jipon!

Lanttulaatikko kuuluu minulle jouluruokien kärkikolmikkoon. Se on äitini bravuuri – ja aina maailman parasta. Sellaisia ne äitien ruoat on. Ny otetaan parhaan lanttulaatikon resepti haltuun!

Sukupolvelta toiselle kulkevat reseptit ovat erityisesti joulun aikaan monille meistä tärkeitä, minullekin. Vaikka rakastan ravistella tapoja ja tottumuksia etenkin ruokien suhteen, on maailmassa muutama ruoka, nimen omaan jouluruoka, jotka on paras tehdä aina samalla tavalla.

Lanttulaatikon lisäksi teemme muutkin tärkeimmät jouluruoat aina samoilla, sukupolvien yli kulkevilla resepteillä. Vuosi(kymment)en varrella hyväksi todettu lanttulaatikon resepti löytyy postauksen lopusta, ja alle linkitin kaksi muuta perinteistä jouluruokaa. Sitten on vielä jo edesmenneen vanhanmamman imelletty perunalaatikko, jonka puolestaan siskoni opetteli aikanaan vanhanmamman opastuksella.

Lanttulaatikkoon ja moneen muuhun jouluherkkuun ainekset saa aivan tavallisista ruokakaupoista – perinneruokaan tarvitaan vain kourallinen raaka-aineita.

Helpolla jipolla paras lanttulaatikko

Sitten siihen lanttulaatikko-jippoon! Lanttulaatikon onnistuu tietenkin valmiista soseesta, mutta melkein yhtä helppo on meidän jippo: paahda lantut kokonaisina uunissa. Voit siis suorastaan unohtaa ne hetkeksi sinne. Kypsät lantut leikataan puoliksi ja pehmeä sisus koverretaan talteen. Olen ennenkin todennut, että paahtaminen tekee melkein kaikesta parempaa, eikä lanttu tee poikkeusta.

Makeaksi paahtunut lanttu on siltäänkin ihanaa, mutta vielä ihanampaa lantusta tulee, kun sekaan laitetaan reilusti kermaa ja sopivasti suolaa ja hieman siirapista makeutta. Sitten vaan soseeksi ja taas uuniin.

Kokeile myös näitä maukkaita lanttureseptejä:

Kattauskuva lanttulaatikosta. Ympärillä on sienisalaatti, pikkelöityjä sieniä ja astioita.

Lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko joulupöytään – tällä reseptillä onnistut varmasti!
Esivalmistelu20 mins
Kypsennys45 mins
lanttujen paahtaminen1 hr 15 mins
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 1 kg lanttuja valitse samankokoisia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • reilu 1 tl suolaa
  • 2 rkl tummaa siirappia

Tee näin

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Laita lantut kuorimattomina uuniin ja paahda kypsiksi. Tähän kuluu lanttujen koosta riippuen noin tunti.
  • Leikkaa lantut puoliksi ja koverra lantun sisus kulhoon. Kuoret voit heittää pois.
  • Lisää kerma ja maito sekä mausteet.
  • Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa tai siirappia.
  • Kaada lanttulaatikko uunivuokaan.
  • Laita sekaan muutama voinokare.
  • Painele halutessasi kuvioita laatikon pintaan.
  • Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää vielä päälle muutama voinokare.
  • Paista 170-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes pinta on saanut vähän väriä.

Vinkit!

Voit lisätä hieman kerman tai maidon määrää, jos seoksesta tulee liian paksua. Muista kuitenkin, että laatikko pehmenee uunissa.
Muista, että voit tehdä laatikon etukäteen pakastimeen. Pakasta ennen paistamista ja paista vasta sulatettu laatikko.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Instagramissa?

4 Comments

  1. Maustaminen on aika vapaata. Käytännössä kaikki tavalliset mausteet käy – myös tavalliset ja erikoisemmatkin leipomismausteet. Suolan ja siirapin lisäksi kaksi tai kolme maustetta yleensä riittää, niin mausteiden maut tulee vielä esille. Ja muutenkin mausta hillitysti.

    Lanttulaatikon ja naurislaatikon voi myös imeltää. Tehosta imeltymistä muutamalla perunalla, esimerkiksi 2 kg lanttuja tai nauriita ja ½ – 1 kg perunoita on sopiva suhde.

  2. Tällä ohjeella lanttulaatikko oli taivaallista ??
    Äitini 81v. toivoi tätä heti lisää vaikka ei joulu olisikaan ?
    Mutta lantut ei kyllä tunnissa uunissa kypsyneet olivat kait sen verran isoja mutta pidin sitten kauemmin.

    1. Maustaminen on aika vapaata. Käytännössä kaikki tavalliset mausteet käy – myös tavalliset ja erikoisemmatkin leipomismausteet. Suolan ja siirapin lisäksi kaksi tai kolme maustetta yleensä riittää, niin mausteiden maut tulee vielä esille. Ja muutenkin mausta hillitysti.

      Lanttulaatikon ja naurislaatikon voi myös imeltää. Tehosta imeltymistä muutamalla perunalla, esimerkiksi 2 kg lanttuja tai nauriita ja ½ – 1 kg perunoita on sopiva suhde.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti