• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Joulu Joulukalenteri Kasvisruoat

Lanttulaatikko

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Sokos Herkun kanssa.

Lanttulaatikko, tuo perinteinen jouluruoka, on helppo ja vaivaton tehdä itse, kun otat haltuun yksinkertaisen jipon!

Lanttulaatikko kuuluu minulle jouluruokien kärkikolmikkoon. Se on äitini bravuuri – ja aina maailman parasta. Sellaisia ne äitien ruoat on. Mutta nyt aion ottaa äidin reseptin haltuun!

Sukupolvelta toiselle kulkevat reseptit ovat erityisesti joulun aikaan monille meistä tärkeitä, minullekin. Vaikka rakastan ravistella tapoja ja tottumuksia etenkin ruokien suhteen, on maailmassa muutama ruoka, nimen omaan jouluruoka, jotka on paras tehdä aina samalla tavalla.

Lanttulaatikon lisäksi teemme itse asiassa muutkin tärkeimmät jouluruoat aina samoilla, sukupolvien yli kulkevilla resepteillä. Vuosi(kymment)en varrella hyväksi todetut reseptin lanttulaatikkoon löydät postauksen lopusta, ja alle linkitin kaksi muuta jouluruokaklassikoa. Sitten on vielä jo edesmenneen vanhanmamman imelletty perunalaatikko, jonka puolestaan siskoni opetteli aikanaan vanhanmamman opastuksella.

  • Sienisalaatti
  • Paras joulusinappi

Hain lanttulaatikkoon ja moneen muuhun jouluherkkuun ainekset aivan Oulun ytimestä, Sokoksen Herkusta, josta saa helposti raaka-aineet ihan kaikenlaisiin jouluihin ja kaikenlaisille jouluttajille. Herkun monipuolisessa valikoimissa on paljon paikallisia tuotteita ja juhlaan sopivia erikoisuuksia – molemmat asioita joita arvostan.

Etenkin tänä jouluna kannattaa ehdottomasti muistaa myös verkkokauppa, joka Oulussa toimii Sokos Herkussa ja Limingantullin Prismassa. Verkkokauppaa käyttämällä välttää taatusti ruuhkat ja saa ruoat vaikka kotiin saakka.

Verkkokaupan lisäksi Sokos Herkun palvelutorin tuotteet ovat tilattavissa ennakkoon. Ennakkotilaus onnistuu 18.12.2020 saakka, ja nouto onnistuu ennakkotilauspisteeltä ennalta sovittuun aikaan. Pääset tilauslomakkeeseen TÄSTÄ.

Helpolla jipolla paras lanttulaatikko

Sitten siihen lanttulaatikko-jippoon! Lanttulaatikon onnistuu tietenkin valmiista soseesta, mutta melkein yhtä helppo on meidän jippo: paahda lantut kokonaisina uunissa. Voit siis suorastaan unohtaa ne hetkeksi sinne. Kypsät lantut leikataan puoliksi ja pehmeä sisus koverretaan talteen. Olen ennenkin todennut, että paahtaminen tekee melkein kaikesta parempaa, eikä lanttu tee poikkeusta.

Makeaksi paahtunut lanttu on siltäänkin ihanaa, mutta vielä ihanampaa lantusta tulee, kun sekaan laitetaan reilusti kermaa ja sopivasti suolaa ja hieman siirapista makeutta. Sitten vaan soseeksi ja taas uuniin.

Kattauskuva lanttulaatikosta. Ympärillä on sienisalaatti, pikkelöityjä sieniä ja astioita.

Lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko joulupöytään – tällä reseptillä onnistut varmasti!
Esivalmistelu20 mins
Kypsennys45 mins
lanttujen paahtaminen1 hr 15 mins
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 1 kg lanttuja valitse samankokoisia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • reilu 1 tl suolaa
  • 2 rkl tummaa siirappia

Tee näin

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Laita lantut kuorimattomina uuniin ja paahda kypsiksi. Tähän kuluu lanttujen koosta riippuen noin tunti.
  • Leikkaa lantut puoliksi ja koverra lantun sisus kulhoon. Kuoret voit heittää pois.
  • Lisää kerma ja maito sekä mausteet.
  • Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa tai siirappia.
  • Kaada lanttulaatikko uunivuokaan.
  • Laita sekaan muutama voinokare.
  • Painele halutessasi kuvioita laatikon pintaan.
  • Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää vielä päälle muutama voinokare.
  • Paista 170-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes pinta on saanut vähän väriä.

Vinkit!

Voit lisätä hieman kerman tai maidon määrää, jos seoksesta tulee liian paksua. Muista kuitenkin, että laatikko pehmenee uunissa.
Muista, että voit tehdä laatikon etukäteen pakastimeen. Pakasta ennen paistamista ja paista vasta sulatettu laatikko.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Instagramissa?


2 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Sriracha-suola
Next Post: Gochujang-nuudelit »

Reader Interactions

Comments

  1. minna Westerlund says

    9.1.2021 at 21:15

    Tällä ohjeella lanttulaatikko oli taivaallista 🙏🏻
    Äitini 81v. toivoi tätä heti lisää vaikka ei joulu olisikaan 😃
    Mutta lantut ei kyllä tunnissa uunissa kypsyneet olivat kait sen verran isoja mutta pidin sitten kauemmin.

    Reply
  2. Terttu says

    16.12.2020 at 05:54

    Mitä mausteita ja kuinka paljon?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.