Luonnonkalapasta
Luonnonkalapasta on kuin tonnikalapasta. Tosin paljon parempaa – ja vastuullisempaa. Tämä helppo pasta valmistuu parissakymmenessä minuutissa.

En ihmettele lainkaan, miten italialaiset jaksavat syödä pastaa päivästä toiseen. Pastan monipuolisuus on vertaansa vailla. Ihanaa on myös se, miten yksinkertaisista aineksista saa aikaan loistavaa ruokaa. Tässä pastassa on luonnonkalan lisäksi salottisipulia, kirsikkatomaatteja sekä kapriksia liemineen – ja käytännössä kaikissa ruoissa aina mukana kulkeva kolmikko: oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
Luonnonkalasäilykkeitä on nykyisin saatavilla aivan tavallisissa ruokakaupoissa. Usein purkit ovat helposti löydettävissä, aivan siinä tonnikalojen vieressä. Tähän ruokaan käytin purkillisen savustettua ahventa, mutta voit käyttää pastaan mitä tahansa luonnonkalasäilykettä.
Aika usein luonnonkala on säilötty öljyyn. Jos näin on, hyödynnä öljy sipulin ja tomaattien kypsentämiseen. Lisää joukkoon tarvittaessa oliiviöljyä. Öljyä saa olla reippaanlaisesti, sellaiset kolmesta neljään ruokalusikallista. Reilussa öljyssä sipulit ja tomaatit kypsyvät meheviksi. Sekaan voi lorauttaa hieman valkoviiniä, jos sitä kaapissa sattuu olemaan, mutta laita ainakin kapriksien lientä, josta luonnonkalapasta saa ryhtiä.
Parmesaanin tai pecorinon kanssa saat mennä – tietenkin – oman mielesi mukaan. Iso osa italialaisista jättää juuston kala- ja äyriäispastoista pois, mutta täällä pohjolassa saa tehdä juuri niin kuin lystää.
Kokeile myös näitä helppoja ja herkullisia, arkeen sujahtavia pastareseptejä:

Luonnonkalapasta
Raaka-aineet
- 180 g pastaa
- 1 pieni salottisipuli
- 3 rkl oliiviöljyä (hyödynnä mahdollinen kalasäilykkeen öljy)
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 1 prk luonnonkalasäilykettä (200/150 g)
- 3 rkl kapriksia
- 1 rkl kapristen lientä
- hieman pastan keitinvettä
- suolaa tarvittaessa
- mustapippuria
Tee näin
- Hienonna sipuli aivan pieneksi silpuksi.
- Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia keskilämmöllä muutama minuutti.
- Lisää tomaatit ja painele tomaatteja hieman kasaan niiden lämmetessä.
- Kun tomaatit ovat hieman pehmenneet, lisää kalasäilyke, ja kaprikset sekä kapristen liemi.
- Keitä pasta al denteksi.
- Lisää pieni kauhallinen keitinvettä kastikkeen sekaan ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista myös tarvitsetko lisää kapristen lientä tai esimerkiksi sitruunamehua.
- Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.
Muista seurata Kokkipottilaa myös Instagramissa! Ja jos et ole vielä tilannut uutiskirjettä, voit tilata sen täällä.