Pitapelti & tzatziki
Pitapelti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oatlyn kanssa
Pitapelti valmistuu helposti ja nopeasti. Uunissa paahdetut pitakolmiot ja muut herkut viimeistellään herkullisella tzatzikilla.

Pitaleivät ovat ihania perinteisesti täytettyinä. Mutta aivan erityistä hehkua ne saavat, kun leivät leikataan kolmioiksi ja paahdetaan uunissa sopivan rapeiksi. Samalla pellillä paistoin maustettuja kikherneitä, jotka tuovat pitaplatteriin ruokaisuutta.
Uunin jälkeen pitasipsit saavat päälleen kasviksia, vaikka tomaattia ja kurkkua, sekä granaattiomenan siemeniä ja korianteria. Kasviksia ja muita päällysiä voi vaihdella halutessaan sesongin tai fiiliksen mukaan. Viereen sekoitetaan helppo tzatziki, jonka kanssa pitapaistos maistuu aivan taivaallisen hyvältä.
Pitapelti on vähän kuin nachot tai perunanachot – yhtä ihana ja helppo –, mutta tämä ruoka saa makuvivahteita Lähi-idän valloittavasta keittiöstä.

Tein tzatzikin Oatlyn iMat Fraichesta, joka on täydellisen täyteläistä ja raikasta myös tzatzikiin. Yhtä hyvin kastikkeen voisi tietenkin tehdä Oatlyn Havregurtista, jota käytetään turkkilaisen jogurtin tapaan.
Minulle erityisesti iMat Fraichesta on tullut uusi normaali. Käytän sitä nykyisin monessa sellaisessa ruoassa tai kastikkeessa, joissa aiemmin käytin ranskankermaa. Havregurtin käyttöä sen sijaan vielä vähän harjoittelen. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että vaikka pienten muutosten tekeminen ei ole vaikeaa, se vaatii vähän totuttelua. Mutta hiljalleen, vähän kuin huomaamatta uusista asioista tuleekin uusi normaali.

Kokeile myös näitä helppoja reseptejäni:

Pitapelti & tzatziki
Raaka-aineet
- 3–4 pitaleipää
- 1 prk kikherneitä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 tl savupaprikaa
- 1/2 tl suolaa
- kirsikkatomaatteja
- granaattiomenan siemeniä
- korianteria tai lehtipersiljaa
tzatziki
- 15 cm kurkkua
- hieman suolaa
- 1 prk iMat Fraichea
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2–3 rkl sitruunamehua
- suolaa ja mustapippuria
Tee näin
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Leikkaa pitaleivät kahdeksaan osaan. Halkaise kolmiot halutessasi, jolloin saat ohuempia pitalastuja.
- Sekoita kikherneet, 1 rkl öljyä sekä mausteet pellillä.
- Laita pellille myös pitakolmiot. Huiski päälle noin 1 rkl oliiviöljyä.
- Paista noin 15 minuuttia eli kunnes pitakolmiot ovat saaneet väriä.
- Anna jäähtyä halutessasi.
- Tee tzatziki.
- Raasta kurkku siivilään ja ripottele sekaan hieman suolaa. Anna tekeytyä noin viisi minuuttia ja purista kurkusta nestettä pois.
- Sekoita kurkku, iMat Fraiche, hienonnettu valkosipuli ja sitruunamehu.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Maista ja säädä tarvittaessa makua.
- Anna maustua vähintäänkin hetki. Voit tehdä tzatzikin myös etukäteen jääkaappiin. Tzatziki säilyy jääkaapissa hyvänä ainakin pari kolme päivää.
- Laita tarjoiluvadin pohjalle paahdetut pitakolmiot sekä kikherneet.
- Pilko päälle tomaatit sekä halutessani muita kasviksia.
- Laita päälle myös granaattiomenan siemenet sekä silputtu yrtti.
- Tarjoa tzatzikin kanssa.