Yrtti-perunamuusi
Yrtti-perunamuusi on jumalaisen ihana kesäruoka. Rouhea muusi on kuin kesäpäivä: täydellinen, mutta siinä on varaa sattumille.
Tämä perunamuusi ei sileimmästä rakenteesta kisaile. Rouheus ja karkea rakenne yhdistettynä yrttien tuomaan raikkauteen ovat yrttisen muusin avainsanoja. Ihana lisäke kalalle tai grilliruoalle – sopii myös siltään salaatin kanssa kesäiseksi lounaaksi.
Voit valita perunan sekaan lempiyrttejäsi – myös varmasti syötäviksi tunnistamasi villiyrtit sopivat tähän ruokaan. Koska yrteillä tuunattu perunamuusi on minulle ensisijaisesti kesäruoka, laitan sekaan niitä yrttejä, mitä pihalla tai purkeissa kesällä kasvaa. Esimerkiksi lipstikan nuoret versot ovat ruoassa ihania muiden yrttien seassa.
Kaupasta ostaisin kokkailua varten ainakin lehtipersiljaa ja basilikaa tai oreganoa/mäkimeiramia. Myös ruohosipuli on perunan ystävä. Parhaimmillaan nämä norjalaiset perunat, joksi muusia meillä kutsutaan, on silloin kun yrttilaatuja on useita.
Nauti yrtti-perunamuusi esimerkiksi näiden kesäisten ruokien kanssa:
- Savustetut ahvenet
- Grillatut ahvenet voikastikkeella
- Ribsit grillissä – täydellisten ribsien salaisuus
- Kesäkurpitsa-halloumipihvit
Yrtti-perunamuusi
Raaka-aineet
- 600–800 g perunoita
- hieman keitinvettä
- noin 50 g voita tai margariinia
- 2–3 kourallista tuoreita yrttejä
- suolaa
Tee näin
- Pese tai kuori perunat.
- Keitä kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä.
- Säästä hieman keitinvettä.
- Hienonna yrtit perunoiden kypsyessä.
- Muussaa perunat karkeasti.
- Lisää hieman keitinvettä sekä voi tai margariini.
- Lisää myös yrtit ja sekoita.
- Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.