|

Kuukauden viini: Esporao reserva

Portugalilainen Esporao reserva -punaviini kuuluu lemppareihini. Esporao loistaa ruokaviininä ja tykkää kovista, suolaisista juustoista – kukapa meistä ei tykkäisi!

Esporao reserva -punaviini

Esporao reserva -punaviiniin minut tutustutti aikoinaan ystäväni, joille napisin Portugalissa työreissulla juomiani paikallisia viinejä. He paikkasivat pettymyksen kerralla, ja sen jälkeen tämä loistava punainen on kuulunut lempiviineihini.

Olen nauttinut reservaa monenlaisen ruoan kanssa. Tuhti pataruoka, riista tai vaikka hyvä grillattu liha ovat takuuvarmoja valintoja. Mutta myös suolaiset tapas-pöydän herkut ja kypsytetyt juustot ovat toimineet viinin kanssa tosi hyvin. Yksi suosikkini on chorizopata, joka suorastaan hihkui Esporao reservan kyljessä.

Ja tiedättekö mitä. Lasillinen tämmöistä superhyvää viiniä maistuu myös ihan vaan siltään.

Esporao on eteläisessä Portugalissa, Alentejossa sijaitseva viinitalo. Viiniguru Tuomas Meriluoto kertoi, että Esporao on Portugalin viinitaloista luomutuotannon ja ympäristönsuojelun edelläkävijä, ja tilalla on satoja hehtaareja luomutarhoja. Tämäkin viini saa pian kylkeensä luomusta kertovan merkin, jahka uudemmat vuosikerrat tulevat pitkän kypsytyksen jälkeen myyntiin.

Hauska yksityiskohta on, että Esporao reservan etiketin suunnittelee aina joku paikallinen taiteilija. Jokaisella vuosikerralla on näin erilainen etiketti. Kuvassa olevan vuoden 2017 vuosikerran etiketin kuvitus on taiteilija António Poppen käsialaa.

MITÄ RUOKAA VIININ KANSSA?

Etsin Kokkipottilan arkistosta muutaman ruoan, joiden ajattelisin sopivan tämän loistavan punaviinin kanssa samaan pöytään mainiosti.

MIKÄ? Esporao reserva

HINTA? 22,98€

MISTÄ? Alkon hyllyvalikoimasta. Muista, että voit tilata Alkon nettikaupasta tämän tai minkä tahansa valikoiman viinin omaan lähi-Alkoon, jos suosikki ei kuulu myymälän valikoimaan.

Kurkkaa myös näihin Kokkipottilan kuukauden viineihin: