Menu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle

Sammuta valot, sammuta some ja tule mukaan maailman suurimmalle kynttiläillalliselle lauantaina 28.3.2015 klo 20.30 – 21.30!

Lauantaina yhdeksättä kertaa järjestettävä #earthhour on avaruuteen saakka näkyvä, tunnin mittainen mielenilmaus, jonka tarkoituksena on ilmaista huoli ympäristömme puolesta. Sammuttamalla valot tunniksi otat kantaa ja kerrot kantavasi huolta yhteisestä pallostamme.

Tänä vuonna #earthhour-kampanjan teemana Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen, jolla halutaan kiinnittää huomio ruoan aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Teema on tärkeä, sillä ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ruoka muodostaa viidenneksen. Hätkähdyttävää on, että ruoan ja liikenteen aiheuttamat päästöt ovat samaa suuruusluokkaa. Helposti tulee ajatelleeksi liikenteen olevan se takapenkin pahis. Meidän pienperheessä ruokavalintoihin vaikuttaminen on liikennettä helpompi tapa ottaa osaa ilmastokamppailuun, sillä autoilu on erityisesti minun töiden kannalta välttämätön paha – työt ovat murusina maakunnissa.

Ruokavalinnoilla vaikuttaminen on helppoa, tai ainakin helpompaa. Kun suosii vastuullisesti tuotettua ruokaa ja korvaa osan lihasta korvaa kasviksilla, on jo varsin hyvällä tiellä. Myös hävikin vähentämiseen on edelleen tärkeä kiinnittää huomiota, sillä ruokaa päätyy roskiin edelleen aivan liian paljon myös kotitalouksissa. Ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi kampanja voi muuten edelleen hyvin Facebookissa. Seurantaan kannattaa ottaa myös Hävikkiviikon somesivut. Kolmen edellä mainitun keinon lisäksi myös ruoan kasvattamisen itse on hyvä teko ilmastolle. Onneksi se aika vuodesta on jo ihan pian. Tämän jutun kaksi kasvikuvaa ovat viime vuoden satoamme.

WWF Suomi haastoi minut luomaan lauantaille ilmastoystävällisen menun. Kokosin menun blogin arkiston helmistä. Pöytään katetaan maltillinen buffee, josta jokainen voi koota itselleen mieleisiä ruokia. Menun osaset voi joko kasata lautaselle tai kätkeä pitaleivän väliin.

Lauantaina istutaan näillä eväillä kynttiläillalliselle. Maailman suurimmalle kynttiläillalliselle. Tervetuloa!

MENU MAAILMAN SUURIMMALLE KYNTTILÄILLALLISELLE

  

Naposteltavaa pahimman nälän taittamiseksi

Mausteiset, paahdetut kikherneet 

Kukkakaali-parmesansnacksit

Pita-buffee 

Falafelit

Tabbouleh

Marinoitua munakoisoa, uunitomaatteja ja kotijuustoa 

Chimichurri

salaattia, maustamatonta jugurttia ja pitaleipiä

Jälkiruoka 

Uunissa paahdettu mango TAI kahden raaka-aineen jäätelöt

 _____

ps. Ota seurantaan aihetunnisteet #earthhour, #earthhoursuomi ja #sammutasome

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.