Uppomunaleipä sillillä

Yhteistyössä Ahti-sillit

JOULUKALENTERIN 14. LUUKKU

Minulla on keittiössä vain yksi periaate: teen kaikille ruokailijoille sopivaa ruokaa. Mutta kuten aina kunnon periaatteissa on tässäkin pari tilkitsemätöntä aukkoa – sellaisia ne keskitienkulkijan periaatteet tuppaavat aina olemaan. Yksi aukoista on sillinmentävä.

Silli on vakiovieras ruokapöydässämme, vaikka en itse voikaan syödä ahventa lukuun ottamatta kalaa.Siksi otin haasteen ilolla vastaan, kun Ahti-sillit ja Foodlover pyysivät minua mukaan yhteistyökampanjaan.

Sen verran periaatteen naista minussa kuitenkin on, että tein ruoan, jonka voin syödä itsekin – harmi kyllä ilman silliä. Uppomunaleipä karamellisoidulla sipulilla ja uppomunalla on herkullista niinkin, mutta silli tekee leivästä kuulemma täydellisen. Helppo uskoa, sillä suolaista lisää leipä tarvitseekin. Jos silli tuntuu liian suolaiselta, voi sillifileitä liottaa tunnin tai pari ennen käyttöä.

Ahti perinteinen sillifile ja Ahti matjessillifilee ovat vastuullisesti kalastettuja, mistä MSC-merkintä on takeena. Tuotteet valmistetaan Turussa, ja raaka-aineena käytetään rasvaista ja laadukasta, pulleana kalastettua norjansilliä. Jos silli on suosikkisi – ja aivan erityisesti, jos se ei ole – suosittelen tutustumaan Sillikoulu-sivustoon. Sillikoulun sivuilla on valtavasti sekä tietoa että reseptejä. Reseptit olivat kaltaiselleni kalattomallekin todella mielenkiintoisia selattavia. En ole koskaan ajatellut, että silliä voisi käyttää niin monella tavalla.

Resepti 

Uppomunaleipä sillillä

neljälle

4 leipää (saaristolaisleipä tai ruisleipä)

1/2 pkt Ahti perinteinen sillifileeTAI Ahti matjessillifilee

4 kananmunaa (+vettä + 1 rkl etikkaa uppomunien keittoa varten)

herneenversoja tai salaattia

4 rkl smetanaa 

1 tl sinappia

karamellisoitu sipuli

2 keskikokoista keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1 rkl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
1–2 rkl vettä

  

Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi. Siivuta sipulit ja hienonna valkosipulinkynsi. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipuleja miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää vesi, valkosiinietikka ja sokeri. Sekoita ja anna sipulien hautua pehmeiksi.

Sipulien tekeytyessä sekoita smetanaan sinappi. Jaa maustettu smetana leipien päälle. Laita smetanan päälle herneenversoja tai salaattia. Silppua silli valmiiksi.

Keitä vesi ja lisää etikka. Pyöritä lusikalla veteen kunnon pyörre ja riko kananmuna pyörteeseen. Helpoten uppomuna pysyy kasassa, jos keität ne yksitellen. Keitä 4 minuuttia ja nosta uppomuna leivän päälle. Viimeistele sillillä.

_____

Yhteistyössä Ahti-sillit

2 Comments

  1. Uppomuna kyllä aateloi leivän kuin leivän! Leipäsi on varmasti herkullinen hiukopala!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.